Кога се изкарват мушкатата навън – дали не се залъгахте по топлото време?

59068
Кога се изкарват мушкатата навън – дали не се залъгахте по топлото време?
Снимка: congerdesign / Pixabay

Ако изминалите топли дни, в които температурите на някои места надхвърлиха 15 градуса, а пролетните цветя разцъфнаха, ви излъгаха и изкарахте мушкатата на терасата или в двора, надяваме се, че сте ги прибрали преди януарският сняг от последните часове да ги е затрупал. Всъщност независимо от температурата на въздуха и от времето отговорът на въпроса кога се изкарват мушкатата навън не е месец януари. Дори дневните температури този месец понякога да напомняха за късна пролет, то през нощта е достатъчно студено, за да замръзнат отгледаните с любов и грижи цветя. Мушкатата не са капризни и се отглеждат сравнително лесно, но по отношение на температурите, които са необходими на тези цветя, експертите съветват да ги приберете в стая, преди да си е отишла есента, както и да внимавате да не подраните с изнасянето им навън.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Кога се изкарват мушкатата навън?

Подготовката за зазимяване на едни от най-популярните и лесни за отглеждане цветя у нас следва да започне още когато са вън – на открито. По същия начин и подготовката за изкарване обрано на слънчевата тераса или двора следва да стартира в дома ви през пролетта. Точен месец и за двете начинания е трудно да бъде посочен, тъй като климатът се променя през годините, а и температурите се различават съществено в различните градове, но градинарите  и цветарите с опит сочат, че е добре мушкатата да се приберат през октомври – от средата до края му в зависимост от температурите. Тези цветя са чувствителни към слана, както и към температури от под 8 или под 0 градуса в зависимост от вида. И макар да е през деня цели 15 градуса, ако нощем температурите падат под 8 и не сте сигурни какви точно мушката отглеждате и дали те са от устойчивите на температури от под 0 градуса, най-добре е да заложите на сигурно и да ги приберете. Почистете ги от увехнали и променени листа и цветове, подсушете ги, ако са мокри, и ги приберете в помещение с дневна светлина и температура около 5-8-10 градуса. През зимата цветята почиват и следва да преустановите почти напълно поливане и подхранване до пролетта. Поливането е веднъж месечно през студения период, ако ги съхранявате в саксиите. Съществуват и други начини за зимуване на мушкатата, при които са извън пръста и не се поливат изобщо, както и не се нуждаят от светлина.

4 ключови съвета при отглеждане на мушкато през зимата – не го съсипвайте

Не се притеснявайте как изглеждат вашите мушката в края на студения сезон – без листа или почти мъртви. С настъпването на пролетта ще забележите, че мушкатата се възстановяват и буквално възкръсват, усещайки топлината и светлината. Ако стеблата са твърди, място за притеснение няма – листата ще се завърнат, макар растенията да изглеждат мъртви. Необходимо е да ги подхраните в края на февруари и да започнете отново да ги поливате. За изнасяне вън обаче е рано да мислите дори в края на следващия месец. Ако се чудите и колебаете кога се изкарват мушкатата навън, спазвайте следното правило – изчакайте да се затопли трайно, да не се очаква влошаване на времето. Ако сте на юг, ще е по-рано, ако отглеждате мушкатата високо в планината, нищо чудно чак края на месец май да е време за изнасянето им на терасата. Следете прогнозата за времето в дългосрочен план и мислете за изнасянето на растенията едва когато е ясно, че времето ще продължи да се затопля, а температурите нощем няма да паднат под 8 градуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

Трябва ли да се режат листата на лалетата след цъфтежа

Няколко капки от това и в градината ви няма да остане нито една мравка

Торене на ягодите с йод - ето как се прави

Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com