Кога трябва да преместите зеленчуковите разсади на открито?

4783
Кога трябва да преместите зеленчуковите разсади на открито?
Снимка: J Garget / Pixabay

За да получите добра зеленчукова реколта не е достатъчно да сте получили качествени разсади, а трябва да им осигурите условия за оптималното им по-нататъшно развитие. Преди всичко разсадите трябва да са „закалени“, тъй като температурните промени на външната среда, могат да се окажат пагубни за зеленчуците (измръзване, податливост към болести). Закаляването се състои в: първо, разреждане на поливането и второ, понижаване на парниковата температура до 10 °С.
Друг фактор е времевият период на изнасянето, който варира, съобразно вида на зеленчуците както следва. 

1. Зеле

Най-ранното зеле се засажда в края на април – началото на май, в лехи, набраздени на разстояние 50 – 70 см една от друга (“тирове“). „Средноранното зеле“ се засажда от втората десетдневна на май, чак до средата на юни, а „късното зеле“ отива в градината през последната десетдневка на юни. Брюкселският тип зеле се засажда на открито през целия месец май на площи, които позволяват редовното му напояване, обосновано от склонността му към засушаване. Разстоянието между малките зелчета е 50 см и когато те се оформят, върхът на стеблото задължително се прекършва, до по-ефикасното уплътняване на продукцията.

Разсадът, който никога не трябва да слагате на перваза на прозореца

2. Домати

Средноранните домати се засаждат на открито до към 10 май, като тези с високи стебла се разполагат в бразди, с разстояние между плодовете около 30 см, а нискостъблените сортове – в двуредна лента, с разстояние 90 см между лентите, 60 см – между редовете и 35 см – между стеблата. Късните домати се засаждат по същия начин в началото на юли.

3. Пипер

За засаждане е при почвена температурна над 12 °С, като най-удачният времеви период за: раннозреещите сортове са 10-ната дни в края май, за средноранните – около 17 май, а за късните – началото на юни. Засаждат се на тирове, отстоящи един от друг на 60 см като при повечето сортове разстоянието между редовете е 50 см.

5 тайни за бързо отглеждане на разсад

4. Патладжан

Ранните сортове се изнасят на открито в началото на май, а след 10 май идва ред на средноранните сортове. Стеблата на растенията са на 40 см едно от друго, а засаждането е в лехи, отстоящи на 80 см.

5. Целина

Ранните сортове се преместват в градината до към 15 май, а късните – 15-ина дни по-късно. Разсаждането е във фитерии (ниски лехи с правоъгълна форма), а при „тежки“ почви се правят тирове с разстояние между редовете 40 см. За да не настъпят деформации при растящите стръкове, засаждането е плътно и на дълбочината на разсадената леха. Поливането е с несилно течаща вода.

6. Лук

Растенията се засаждат в градината от 20 до 30 май във фитерии, с редове, отстоящи на 20 см. За празът обаче, засаждането е от 20 юни, чак до средата на юли, като разстоянието между редовете на фитериите и между самите стръкове е около 25 см.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com