Кои са градинските цветя с най-приятен мирис?

20165
Кои са градинските цветя с най-приятен мирис?
Снимка: pasja1000 / Pixabay

Ароматните градински цветя, гардении, лилии и нежни момини сълзи придават чар и контраст на гъстата зеленина на градината. Някои сортове ароматни цветя служат не само като декорация, но и имат способността да плашат вредните насекоми от градините.

1. Карамфил

Непретенциозният карамфил придава на градината не само красота, но и приятно ухание. Това е цветето с приятен мирис.

2. Гардения

Във всяка уважаваща себе си градина, трябва да присъства и ароматната гардения. Вечнозелен храст с големи бели или жълти ухаещи цветя.

3. Никотиана

Никотиана има буйна свежа зеленина и красиви бели и розови цветя, които изпълват градината с подчертан сладък аромат. Ароматните цветове на растението цъфтят вечер, така че е най-добре да засадите никотиана по-близо до терасата или прозореца на спалнята, тъй като миризмата на цветята се усеща най-добре през нощта.

Как да си направим билкова градина

4. Сладък есенен клематис

Мислите ли как да украсите градината през есента? Опитайте да засадите есенен клематис, който става голяма лоза, буквално осеяна с прекрасни бели ароматни цветя (дължината на лозата достига 7,5 метра). Клематисът предпочита плодородна почва, нуждае се от редовно поливане и ярка слънчева светлина.

5. Ориенталска лилия

Една нежна и изискана лилия с право може да носи титлата на най-ухайното цвете, способно да изпълни с аромата си цялата градина и околностите. Ориенталските лилии цъфтят в средата на лятото и цъфтят до септември. Най-красивите лилии са бели, розови и жълти. 

6. Градински флокс

Многогодишните флокси, използвани в градината, са компактни буйни храсти, обсипани с малки красиви цветя в бяло, розово, алено, люляк и синьо. Флоксите цъфтят към края на летния сезон. Деликатният сладникав аромат на флокс се усеща най-ясно през топлите слънчеви дни.

5 бюджетни решения за красива и уютна градина

7. Градинска роза

Почти всеки градинар има красиви и благородни рози в градината си. Розите се предлагат в различни цветове и нюанси, вариращи от тъмна череша, почти черна, до чисто бяла. Розите са много популярни като отрязани цветя. Приятно ухаещи и придават на градината красота.

Различните сортове рози се различават не само по цветовете си, но и по разнообразието от аромати - има рози с флорален или плодов аромат, в аромата на други сортове има мускусни и цитрусови нотки.

8. Сладък грах

Не напразно сладкият грах получи името си, отличаващ се с ярък устойчив аромат. Това е растение с малки деликатни цветя от различни нюанси, някои видове грах са двуцветни.

Какви цветя да засадите в градината, за да имате по-малко работа?

9. Майска момина сълза

Момината сълза е с интензивен аромат, който излъчват нейните бели или розови камбанки. Момините сълзи са изключително непретенциозни в грижите си, всичко, от което се нуждаят, е сенчесто кътче на градината и можете да забравите за тях.

10. Зюмбюл

Зюмбюлите предпочитат слънчевата страна или частична сянка и растат добре покрити от вятъра от други обитатели на градината. Това са цветята на ранната пролет, докато всички останали растения тепърва се готвят да цъфтят, зюмбюлът вече изпълват въздуха с възхитителен деликатен аромат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com