Кои са най-вкусните сортове домати?

40445
Кои са най-вкусните сортове домати?
Снимка: БГНЕС

"Bull's Heart" (биволско сърце) е един от най-вкусните сортове домати. Има еднородно захарно месо, зърнисто на разрез, като това на дините. Големи, сладки, сочни, ароматни домати и се развалят бързо, така че можете да им се насладите само няколко седмици в годината. Те се събират изключително ръчно, твърде нежни са.

„Pink Fig“ е друг интересен сорт. Във вкуса на тези розови месести домати дори няма киселинност, а само сладост. Да, и изглеждат впечатляващо - наистина приличат на смокини по форма. Вътрешността им е многокамерна, с малки празнини.

Доматите "Баку" са вкусни и сладки, с нежна, сочна каша. Как да различим? Много е просто - доматите Баку имат зелена дръжка, която плътно прилепва към домата. Семената вътре са винаги зелени. Но можете да си купите истински бакински домати в Русия само през пролетта и есента, защото през лятото в Азербайджан е твърде горещо и не е сезонът за домати.

Ползата зависи ли от цвета?

Жълтите домати съдържат ретинол, който е полезен за зрението, кожата и костите и е по-малко вероятно да предизвикат алергии в сравнение с червените домати. Черните са с високо съдържание на аскорбинова киселина, зелените (говорим за сорта, а не за неузрелите) съдържат хлорофил, а лилавите са богати на антоцианини.

Доматите са склад за хранителни вещества

Доматите съдържат много ценни витамини, никотинова и фолиева киселини, които са важни за бременни и кърмещи жени. Пектините, съдържащи се в плодовете, понижават нивата на холестерола, а калият помага за укрепване на мускулите.

Доматите са богати и на каротеноида ликопен, който според учените е много полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Може би това е тайната на дълголетието на италианците.

Оказва се, че антиоксидантът ликопен има и противотуморен ефект. По време на един от научните експерименти беше показано, че при рак на простатата това вещество забавя разпространението на туморните клетки със 73%.

Кой е най-добрият начин за ядене на домати

Само да ядете сурови домати с килограми обаче не е най-добрият вариант. Под каква форма трябва да бъдат включени в диетата? Топлинната обработка на доматите повишава концентрацията на ликопен.

Суровите домати съдържат 46 mg/kg ликопен, задушените домати съдържат 108 mg/kg, а доматеното пюре съдържа 212 mg/kg. Оказва се, че понякога можете да получите повече ползи от варените домати, отколкото от сурови.

И причината не е само в това, че ликопенът се концентрира поради изпарението на водата. Той става по-достъпен поради факта, че клетъчната структура на домата се разрушава, в резултат на което ликопенът отива в масата на продукта. Същото може да се каже и за другите каротеноиди – в доматеното пюре тяхната бионаличност е 2,5 пъти по-висока, отколкото в суровите плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com