Кои са най-вкусните сортове домати?

40567
Кои са най-вкусните сортове домати?
Снимка: БГНЕС

"Bull's Heart" (биволско сърце) е един от най-вкусните сортове домати. Има еднородно захарно месо, зърнисто на разрез, като това на дините. Големи, сладки, сочни, ароматни домати и се развалят бързо, така че можете да им се насладите само няколко седмици в годината. Те се събират изключително ръчно, твърде нежни са.

„Pink Fig“ е друг интересен сорт. Във вкуса на тези розови месести домати дори няма киселинност, а само сладост. Да, и изглеждат впечатляващо - наистина приличат на смокини по форма. Вътрешността им е многокамерна, с малки празнини.

Доматите "Баку" са вкусни и сладки, с нежна, сочна каша. Как да различим? Много е просто - доматите Баку имат зелена дръжка, която плътно прилепва към домата. Семената вътре са винаги зелени. Но можете да си купите истински бакински домати в Русия само през пролетта и есента, защото през лятото в Азербайджан е твърде горещо и не е сезонът за домати.

Ползата зависи ли от цвета?

Жълтите домати съдържат ретинол, който е полезен за зрението, кожата и костите и е по-малко вероятно да предизвикат алергии в сравнение с червените домати. Черните са с високо съдържание на аскорбинова киселина, зелените (говорим за сорта, а не за неузрелите) съдържат хлорофил, а лилавите са богати на антоцианини.

Доматите са склад за хранителни вещества

Доматите съдържат много ценни витамини, никотинова и фолиева киселини, които са важни за бременни и кърмещи жени. Пектините, съдържащи се в плодовете, понижават нивата на холестерола, а калият помага за укрепване на мускулите.

Доматите са богати и на каротеноида ликопен, който според учените е много полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Може би това е тайната на дълголетието на италианците.

Оказва се, че антиоксидантът ликопен има и противотуморен ефект. По време на един от научните експерименти беше показано, че при рак на простатата това вещество забавя разпространението на туморните клетки със 73%.

Кой е най-добрият начин за ядене на домати

Само да ядете сурови домати с килограми обаче не е най-добрият вариант. Под каква форма трябва да бъдат включени в диетата? Топлинната обработка на доматите повишава концентрацията на ликопен.

Суровите домати съдържат 46 mg/kg ликопен, задушените домати съдържат 108 mg/kg, а доматеното пюре съдържа 212 mg/kg. Оказва се, че понякога можете да получите повече ползи от варените домати, отколкото от сурови.

И причината не е само в това, че ликопенът се концентрира поради изпарението на водата. Той става по-достъпен поради факта, че клетъчната структура на домата се разрушава, в резултат на което ликопенът отива в масата на продукта. Същото може да се каже и за другите каротеноиди – в доматеното пюре тяхната бионаличност е 2,5 пъти по-висока, отколкото в суровите плодове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com