Край на плевелите в пътеката, ако направите тези неща

60559
Край на плевелите в пътеката, ако направите тези неща
Снимка: iStock

Градинските пътеки играят важна роля в декорацията на градината. Въпреки това е много трудно да ги поддържаме в добро състояние. Тук-там поникват плевели, някои от които могат да изкоренят плочките и другите материали, с които е покрита пътеката.

Затова, когато плевелите започнат да растат, са необходими мерки за борба с тях. Някои хора смятат, че ако положат качествени плочки или камъни, не е нужно да се притесняват за растежа на плевелите. Те прекопават старателно почвата и премахват всички корени на растенията, така че те да не се появяват никъде. Въпреки това плевелите отново израстват. В крайна сметка семената им попадат в почвата по различни начини.

Край на мравките в градината с тези лесни трикове

Семената на плевелите са толкова малки и леки, че могат да изминат доста голямо разстояние. Има няколко начина, по които те могат да попаднат в пролуките между плочките. Ако при създаването на градинска пътека не се отстрани слой плодородна почва, в нея ще чакат благоприятни условия голям брой семена на различни растения. Някои от тях могат да оцелеят до осем години. В градинските пътеки, както и в останалата част на градината, семената на плевелите често се разнасят от вятъра. Те попадат в пукнатини и след известно време покълват. Пренасят ги и птици и животни, които изяждат семената на плевелите, които след това преминават през храносмилателния тракт и падат на земята. 

Контрол на плевелите в градинските алеи

Направете това тази есен и следващата пролет ще забравите за плевелите в градината

Опитните градинари знаят много добре кое е единственото правилно решение, което ще реши проблема с плевелите през пролетта. За целта т...

Всички растения се развиват комфортно в почва с определена стойност на рН. Щом тя се промени, те започват да отслабват и в крайна сметка умират. Семената, засадени в неподходяща почва, няма да покълнат. Растежът на плевели е признак за силно вкиселена почва. Затова е важно да определите киселинността на почвата, преди да започнете борбата с плевелите. Това може да се направи по няколко начина. Най-лесният начин е да полеете почвата с 9% оцет. Ако има изобилие от мехурчета, почвата е алкална. Ако няма реакция, тя е киселинна; ако се появи малко количество пяна, тя е неутрална. Устойчивите плевели, които са устойчиви на много хербициди и имат силна коренова система, виреят добре в кисела почва. Важно е да подкиселите почвата, преди да се борите с "врага". Това е най-добре да се направи през есента и ранната пролет. Поръсете малко количество вар или гипс по ръба на градинските пътеки. Растенията трябва да се отрязват с остър инструмент и да се поливат с разтвор на почистващ препарат. 

Методи за борба с плевелите по парковите алеи

В допълнение към неутрализирането на почвата има и други мерки за борба с плевелите. Нека да поговорим за най-ефективните от тях.

Агрономически методи

Най-простият и най-разпространен метод за борба с плевелите е конвенционалното плевене. То се извършва, когато се появи нежелана растителност. То може да се извърши ръчно или с помощта на градински инструменти. Основното е плевелите да се премахнат преди да са узрели, за да се предотврати тяхното размножаване. Най-добре е плевенето да се извършва във влажна почва, за да не се изкоренят корените, като дори растения с добре развита коренова система могат да бъдат изкоренени. Това е полезно и за борба с плевелите и за мулчиране. За тази цел се използват борови стърготини.

Само за мързеливи градинари - ето как да приготвите тор за стотинки, с който ще подхраните всичко в градината

Мързеливите градинари знаят много добре, че дори плевелите в градината може да са им от полза за реколтата. Вместо да ги изхвърлят, те ...

Ето как да засадим градина ДОРИ и през АВГУСТ

Химически методи

Трудно може да се отървете от плевелите при еднократно плевене. В този случай на помощ идват хербицидите. Съществуват селективни и постоянни хербициди. Първите действат само върху определени плевели, като ги разграждат до безвредни съединения. Третирането с хербициди трябва да се извършва в слънчево, безветрено време, за предпочитане след дъжд. При липса на валежи растенията трябва да се навлажнят, за да се осигури по-добро проникване на продукта. Хербицидите трябва да се прилагат с повишено внимание и при използване на лични предпазни средства. Плевелите могат да бъдат отстранени и с по-малко токсични продукти, като например белина. През пролетта поръсете крайпътните площи с разтвор от белина и сол, преди тревата да покълне. Тази обработка прави практически невъзможно покълването на семената.

Биологични методи

За борба с плевелите могат да се използват състави, съдържащи ефективни биологични микроорганизми (препарати на ЕМ). Растенията се отрязват с остър инструмент и се поливат с разтвора на препарата. Останалите в почвата корени на плевелите могат бързо да бъдат третирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com