Лукът ще расте изобилно в градината ви, ако спазвате тези съвети

17377
Лукът ще расте изобилно в градината ви, ако спазвате тези съвети
Снимка: Couleur / Pixabay

Честно казано, градинарството не е силната ми страна. Но лукът в моята градина кара съседите да си гризат ноктите от завист.

На тези техники ме научи моята леля.

Първото нещо, което трябва да знае един градинар е, че лукът не харесва гнилостни почви. Следователно, ако в градината ви има неподходяща почва, разредете я с пясък и торф, след което смесете всичко заедно. Друг важен момент при засаждането на лук е, че се нуждаете от алкална почва. Ако мястото ви е с киселинна почва, то си заслужава да проведете процеси за дезоксидация. За съжаление тези процедури не може да се правят през пролетта.

Накисване в солен разтвор

Преди засаждане в почвата, дръжте лука 3 часа в силен солен разтвор (приблизително съотношение 1 супена лъжица на 1 литър вода), и след 2 часа прибавете манганов разтвор. След това изплакнете всеки лук с вода.

Предотвратяване на появата на лукови мухи

Когато се появят първите пера лук, е необходимо да поливате растенията по специална схема. Първо, трябва да напоявате зеленчуците с чиста вода, а след това да направите разтвор от 2 супени лъжици амоняк и 1 кофа вода. За поливането на лука са необходими 3 кофи за 6 линейни метри земя. На следващия ден трябва да полеете растенията с чиста вода.

Само с мая можете да постигнете гигантска реколта от домати този сезон

В 3-литров буркан изсипете 2,6-2,7 литра вода без хлор (престояла), добавете 100 грама мая, разредена в топла вода, и 0,5 чаша захар. ...

След 10 дни трябва да възобновите поливането на лука съгласно горепосочената схема. Вместо амоняк, можете да използвате готварска сол (1 супена лъжица на 1 литър вода). След още 10 дни е необходимо да полеете лука със силен разтвор на калиев перманганат. Също така отлична профилактика срещу лукови мухи са морковите. Ето защо засаждането на моркови до лука е предпоставка за добра реколта.

Торене

Лукът изключително обича торенето под формата на дрожди. За да направите това, разредете 100 грама мая в 1 кофа вода и оставете сместа да престои в продължение на един час. След това е необходимо да полеете с вода и след няколко часа да наторите с дрождите.

Правилно сушене на лука

Необходимо е лукът да се вади навреме! По принцип най-подходящия период е в края на юли. Важното е да избягвате намокрянето на лука от августовските дъждове. Сушенето на лука става най-добре на таван, където духа вятър. След това трябва да почистите всички излишни остатъци и да отрежете перата, оставяйки малка опашка (от 8-10 сантиметра).

Също така е необходимо да сортирате лука от време на време. В края на краищата, ако поне една глава лук започне да се влошава, останалите глави също ще пострадат заради нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com