Малките трикове при колтучене на доматите, които дават ефект веднага

9868
Малките трикове при колтучене на доматите, които дават ефект веднага
Снимка: iStock

Правилното и навременно колтучене на доматите регулира растежа им, а това е супер важно за плододаването, за качеството на узрелите плодове, за тяхната ранозрелост и за по-ефективната защита от болести и вредители. Различните сортове и хибриди изискват индивидуален подход при формиране на растенията и тези особености трябва да се познават добре. Страничните разклонения (колтуците), израстващи в пазвите на долните листа на доматите се характеризират с много силен растеж, усвояват хранителни вещества и нарушават баланса в развитието на надземните и подземни части на растенията. Те са конкуренти на основното стъбло. Дори най-добрият сорт домати може да расте неравномерно, като индетерминантните сортове са по-податливи на това и се нуждаят от постоянни грижи за колтучене и формиране. Така хранителните вещества ще отиват в плодовете.

За и против колтученето на доматите

Тази операция има своите поддръжници и опоненти, защото носи положителни и отрицателни страни. Детерминантните сортове, особено дребноплодните, можем да ги оставим в покой, защото са по-компактни, а достигайки определена височина, те престават да растат и дават плодове по всички разклонения почти едновременно. Ако са по-едроплодни, тогава се отстраняват само тези колтуци, които се намират близо до земята.

При индетерминантните сортове развитието и плододаването продължава до настъпване на първите студове. Колтученето ще бъде задължително, ако целта е по-високо качество и едри плодове. В противен случай плодовете ще бъдат повече на брой, но значително по-дребни. Растенията се формират едностъблено или двустъблено, като второто стъбло се оставя под първата цветна китка. Познато е и тристъблено формиране, при което се оставя още един силен колтук на основното стъбло.

Противниците на колтученето смятат, че то не само намалява количеството на плодовете, но може да доведе до инфекции и заболяване на растенията, особено ако не се работи с дезинфекцирани инструменти.

Кога и как е правилно да се провежда колтучене?

1. Страничните разклонения е най-добре да се отстраняват при достигане на дължина около 2-3 см. Операцията е лесна и се прави с леко движение в двете посоки. Това е най-безболезнено за растенията, а раничката е малка и зараства много бързо.

2. Когато страничните разклонения са израснали повече и са вече станали по-дебели, тогава е задължително използването на остри и дезинфекцирани режещи инструменти, а срезът се прави на около сантиметър над основата.

3. Ако индетерминантните сортове домати са прикрепени към колчета за поддържане, тогава растенията трябва да се формират на едно или две основни стъбла. Всички останали странични разклонения е необходимо да се премахват периодично, за да растат компактни, здрави и опорите да могат да ги поддържат изправени.

Опитните градинари използват тази пудра в за торене на домати и краставици

Независимо дали сте опитен градинар или тепърва започвате, искате цветята ви да процъфтяват. Не само защото искате цялата ви упорита ра...

4. При използване на клетъчни опори, тогава е допустимо да се отстраняват разклоненията само в долната част на индетерминантните сортове домати, но нагоре могат да растат свободно.

5. При много горещо лято е по-добре страничните разклонения да се отстраняват умерено, позволявайки им да се засенчват взаимно, за да се избегне слънчево изгаряне на плодовете.

6. Най-подходящото време за колтучене е рано сутрин и в сухо време. Така раната от премахване на колтука ще зарасне по-бързо и стреса за растенията ще бъде по-малък.

7. В края на сезона, за да се ускори съзряването на плодовете, необходимо е да се отстрани връхната част на основните стъбла. Прави се около четири седмици преди очакваното застудяване и позволява на доматите да дозреят на растенията или вече прибрани.

8. От колтуците могат да израснат нови растения, които ще имат характеристиките на родителските. За целта е нужно, преди да ги отрежем, колтуците да достигнат дължина около 15 см. Потопяваме резниците във вода, но така, че листата да се намират над нея, защото ще загният. След седмица или две те образуват корени и са готови за засаждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com