Най-добрите трикове, с които да се отървете от голите охлюви в градината си

35337
Най-добрите трикове, с които да се отървете от голите охлюви в градината си
Снимка: t3ddy4rt / Pixabay

Градинарите понякога забелязват странни сребристи следи или дупки по листата или плодовете на растенията в градината, мазето или навеса. Това е предупреждение, че през нощта градината е посетена от неприятен гост - градински охлюв!

Градинските охлюви се отличават сред градинските вредители с външния си вид и особената си биология. Охлювите са мекотели без черупки - така да се каже, охлюви без дом. Тялото на животното е изцяло покрито със слуз, откъдето идва и името "охлюв". Когато се движи, то оставя след себе си лъскава следа, която изглежда така, сякаш е нарисувана със слюда. Тази слуз не само им помага да се движат, но и предпазва мекотелото от суровите условия на околната среда.

Край на жълтите листа по краставиците - ето какво не правите както трябва

Голи охлюви в градината

Охлювите предпочитат тъмнината и влагата. Високите температури и пряката слънчева светлина са вредни за тях, затова те са активни през нощта, а през деня се крият.

Те ненаситно се хранят с растителни остатъци, както и със свежи растения. Особено обичат салатата и зелето, но не пренебрегват и други градински култури. Хермафродитните охлюви снасят яйцата си в разлагащи се растителни остатъци и от долната страна на тъмни, топли листа.

Щетите, причинени от листозавивачките, са очевидни. Освен че гризат и развалят почти всички плодове, зеленчуци и ягодоплодни, те служат като междинни гостоприемници за насекоми, пренасят фитопатогени и заразяват културите. Затова охлювите трябва да бъдат контролирани.

Съвети за борба с охлювите в градината

Охлювите могат да бъдат отстранени, без да се използват сложни и опасни химикали. Първо, изкоренете плевелите, окосете лехите и отстранете излишната дървесина и падналите листа. Това подобрява вентилацията и улеснява охлювите да живеят комфортно в градината ви.

Сигурен начин да се затрудни животът на охлювите е да се мулчира почвата около растенията с пясък, дървени стърготини или борови иглички. Те полепват по животните и ги изсушават.

Поръсването на почвата в близост до растенията с торове като дървесна пепел, синапов прах, тютюнев прах, железен сулфат или суперфосфат ще изгори деликатната обвивка на охлювите.

Може да се използва и горчичен прах, смесен със сол и дървесна пепел. Той ще напудри листата и ще развали апетита на натрапника. Говорейки за храна. Охлювите обичат да опитват много растения, но дори от зелените трябва да се страхуват. Сред тях са лукът, чесънът, майораната, пелинът и горчицата. Тези култури могат да бъдат засадени.

Край на листните въшки с тези чудесни домашни рецепти

Листните въшки са вероятно най-ненавижданите вредители в градината. Те могат да покорят всичките ви растения и действат бързо. Пон...

Тези прахове могат да се поръсват върху листата, както и върху самите охлюви. Разпръскването на силен солен разтвор в компоста на местата, където се събират охлювите, също е ефективно.

Тъй като охлювите са слаби, те също могат да бъдат примамвани и отстранявани с ръка. Не забравяйте обаче, че смачкването на охлювите в градината ще привлече още повече охлюви.

Създаването на сянка, като например влажни дъски или динени кори, ще привлече вредителите.

Известно е също, че охлювите са чувствителни към миризмата на бира. Много охлюви се събират в близост до кофи с бира и някои от тях ще паднат в бирата и ще се удавят.

Друг продукт, който ги привлича, е царевичното брашно. Просто добавете една кутия брашно и сте готови.

Орхидеите ви ще полудеят от цъфтеж с тези пет прости трика

Орхидеите са растения, които могат да цъфтят през по-голямата част от годината. При подходящи грижи някои растения могат да цъфтят до 7...

Как да си отгледаме домати вкъщи с разсад на закрито?

Агрохимикали

Подходящ препарат за борба с охлювите може да се намери в магазините за агрохимикали.

Методи, щадящи околната среда

Охлювите служат за храна на широк кръг животни. Таралежите, жабите и гущерите се хранят с охлюви. В градината си можете да построите къщичка за таралеж, да изкопаете малко езерце за жабите, а гущерите се чувстват добре, когато живеят до купчина пясък. Мекотелите също така се унищожават безмилостно от хищните буболечки и, разбира се, от птиците. Враните, дроздовете и сойките нямат нищо против да се нахвърлят върху меки, голи охлюви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com