Най-добрите трикове, с които да се отървете от голите охлюви в градината си

35379
Най-добрите трикове, с които да се отървете от голите охлюви в градината си
Снимка: t3ddy4rt / Pixabay

Градинарите понякога забелязват странни сребристи следи или дупки по листата или плодовете на растенията в градината, мазето или навеса. Това е предупреждение, че през нощта градината е посетена от неприятен гост - градински охлюв!

Градинските охлюви се отличават сред градинските вредители с външния си вид и особената си биология. Охлювите са мекотели без черупки - така да се каже, охлюви без дом. Тялото на животното е изцяло покрито със слуз, откъдето идва и името "охлюв". Когато се движи, то оставя след себе си лъскава следа, която изглежда така, сякаш е нарисувана със слюда. Тази слуз не само им помага да се движат, но и предпазва мекотелото от суровите условия на околната среда.

Край на жълтите листа по краставиците - ето какво не правите както трябва

Голи охлюви в градината

Охлювите предпочитат тъмнината и влагата. Високите температури и пряката слънчева светлина са вредни за тях, затова те са активни през нощта, а през деня се крият.

Те ненаситно се хранят с растителни остатъци, както и със свежи растения. Особено обичат салатата и зелето, но не пренебрегват и други градински култури. Хермафродитните охлюви снасят яйцата си в разлагащи се растителни остатъци и от долната страна на тъмни, топли листа.

Щетите, причинени от листозавивачките, са очевидни. Освен че гризат и развалят почти всички плодове, зеленчуци и ягодоплодни, те служат като междинни гостоприемници за насекоми, пренасят фитопатогени и заразяват културите. Затова охлювите трябва да бъдат контролирани.

Съвети за борба с охлювите в градината

Охлювите могат да бъдат отстранени, без да се използват сложни и опасни химикали. Първо, изкоренете плевелите, окосете лехите и отстранете излишната дървесина и падналите листа. Това подобрява вентилацията и улеснява охлювите да живеят комфортно в градината ви.

Сигурен начин да се затрудни животът на охлювите е да се мулчира почвата около растенията с пясък, дървени стърготини или борови иглички. Те полепват по животните и ги изсушават.

Поръсването на почвата в близост до растенията с торове като дървесна пепел, синапов прах, тютюнев прах, железен сулфат или суперфосфат ще изгори деликатната обвивка на охлювите.

Може да се използва и горчичен прах, смесен със сол и дървесна пепел. Той ще напудри листата и ще развали апетита на натрапника. Говорейки за храна. Охлювите обичат да опитват много растения, но дори от зелените трябва да се страхуват. Сред тях са лукът, чесънът, майораната, пелинът и горчицата. Тези култури могат да бъдат засадени.

Край на листните въшки с тези чудесни домашни рецепти

Листните въшки са вероятно най-ненавижданите вредители в градината. Те могат да покорят всичките ви растения и действат бързо. Пон...

Тези прахове могат да се поръсват върху листата, както и върху самите охлюви. Разпръскването на силен солен разтвор в компоста на местата, където се събират охлювите, също е ефективно.

Тъй като охлювите са слаби, те също могат да бъдат примамвани и отстранявани с ръка. Не забравяйте обаче, че смачкването на охлювите в градината ще привлече още повече охлюви.

Създаването на сянка, като например влажни дъски или динени кори, ще привлече вредителите.

Известно е също, че охлювите са чувствителни към миризмата на бира. Много охлюви се събират в близост до кофи с бира и някои от тях ще паднат в бирата и ще се удавят.

Друг продукт, който ги привлича, е царевичното брашно. Просто добавете една кутия брашно и сте готови.

Орхидеите ви ще полудеят от цъфтеж с тези пет прости трика

Орхидеите са растения, които могат да цъфтят през по-голямата част от годината. При подходящи грижи някои растения могат да цъфтят до 7...

Как да си отгледаме домати вкъщи с разсад на закрито?

Агрохимикали

Подходящ препарат за борба с охлювите може да се намери в магазините за агрохимикали.

Методи, щадящи околната среда

Охлювите служат за храна на широк кръг животни. Таралежите, жабите и гущерите се хранят с охлюви. В градината си можете да построите къщичка за таралеж, да изкопаете малко езерце за жабите, а гущерите се чувстват добре, когато живеят до купчина пясък. Мекотелите също така се унищожават безмилостно от хищните буболечки и, разбира се, от птиците. Враните, дроздовете и сойките нямат нищо против да се нахвърлят върху меки, голи охлюви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Прихващане на магнолия от клонка не е трудно - ето как се прави!

Размножаване на хортензия: за какво трябва много да внимаваме?

Защо пролетното пръскане с бордолезов разтвор на овошките е толкова важно

Кога се режат розите през пролетта

Този домашен тор ще съживи и най-изсъхналите цветя

Защо китайската роза не цъфти

Експерт: Засадете това цвете до зеленчуците и те ще са по-едри от всякога

Най-добрият тор за хортензията - 3 съставки, които всички изхвърляме

Засаждане на картофи - опитните градинари слагат това в дупката

Накиснете лука в това преди да го засадите в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com