Най-лесният начин да подмладите розата? Използвайте сода!

41949
Най-лесният начин да подмладите розата? Използвайте сода!
Снимка: S. Hermann&F. Richter / Pixabay

Розите са известни като "кралиците на градината" и броят на хората, които са очаровани от красивите им цветове, няма край. Това градинско многогодишно растение обаче остарява с възрастта и губи предишния си чар. Но има една тайна рецепта за възстановяване на предишната слава на този храст.

Цветята които обричат на самота собствениците

Как да подмладим розите?

Чимшир: Какво изисква и как да се грижим за него?

Чимширът - престижен декоративен елемент в традиционните градини. Когато се обсъждат българските възрожденски дворове, неизменно се по...

С годините розите остаряват и губят предишната си красота и великолепие. Стъблата стават по-дълги и твърди и вече не дават толкова много цветове, както някога. В такива случаи много експерти препоръчват подрязване за подмладяване. На практика обаче това не е от голяма полза, тъй като след резитбата младите леторасти растат слабо и храстът остава с проблема, че губи декоративния си характер.

Затова за много градинари остава въпросът какво да правят с остарелите рози. Някои стигат до крайната мярка да изкопаят старите растения и да засадят нови храсти на тяхно място. Но днес ще ви припомним една много стара народна рецепта, която помага за бързото подмладяване на розите. И сега тази тайна рецепта за подмладяване на розите е истински хит сред градинарите в интернет.

За да приготвите тази прекрасна рецепта, са ви необходими най-простичките съставки:

Половин кофа добре отлежала вода (която задължително трябва да е топла), 1 чаена лъжичка обикновена сода за хляб, 1 чаена лъжичка магнезиев сулфат (може да се купи в аптеките), ½ чаена лъжичка амоняк (помага за стимулиране на растежа на леторастите). Може да се добави и една чаена лъжичка настърган сапун, за да се подобри прилепването на съставките към листата.

Рецептата за тор, който ще вдъхне нов живот на орхидеята ви

Това е начин да се подобри и ускори процесът на придаване на цвят на растенията, да се направят листата здрави и добре изпънати и да се...

Разбъркайте всичко добре, така че всяка съставка да се разтвори напълно. След това може да се започне третирането на храста.

По-добре не дръжте тези растения в дома си, защото могат да бъдат опасни

Крайният резултат от пръскането на розите със содов разтвор се влияе от това колко правилно е извършена тази процедура. За пръскането се използват конвенционални пръскачки. Третирането се извършва много рано сутрин, преди слънцето да е високо в небето. Ако то се извърши рано сутрин, преди слънцето да е високо, зелените части на розите ще бъдат изгорени. Също така е важно да се избере ден, в който няма вятър или дъжд.

След половин месец ще видите резултатите от труда си: по храстите ще се появят млади издънки, а по тях ще се образуват пъпки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com