Направете тези 5 неща и доматите ще са огромни и сочни

20375
Направете тези 5 неща и доматите ще са огромни и сочни
Снимка: PhotoMIX-Company / Pixabay

През летния сезон се радваме на разнообразие от вкусни и сочни плодове и зеленчуци, които ежедневно присъстват на трапезата ни. Едни от тях, разбира се, са доматите. Нищо не може да сравни домашно отгледаните домати с тези, които се предлагат в големите вериги, а защо да не опитаме сами да отгледаме реколтата си? Ето няколко полезни съвета, които да имате предвид преди да предприемете тази крачка.

Каква почва да изберем?

Доматите виреят най-добре в богата, пропусклива почва с лека киселинност ( pH 6.5-6.8). Добре е да бъдат засадени в дълбочина и дори да отстраните част от най-долните листа, за да засадите по-голяма част от стъблото в почвата. По този начин те ще растат по-здрави и силни. Почвата може да обогатите и със смес от пръст и компост или пък шепа епсомова сол, за по-бърз растеж.

Ето как да отглеждате домати в кофа с корените нагоре?

Грижа за реколтата

Добър подход е също да се подсили почвата и да се покрие с натурални минерали, като по този начин те ще запазят влагата в нея, ще служат като превенция от плевели и ще поддържат баланс на температурата. Може да се използват слама, борова кора, листа, окосена трева или друг вид органичен мулч. 
За оптимални резултати мулчирайте почвата още след посаждането на доматите и изберете слой с дебелина около 5 см. Наторявайте периодично почвата си, като можете да използвате и натурални продукти за целта - смляно кафе, яйчени черупки, сол и пепел, морска вода и др.

Поливане

Важно е да знаем, че почвата за отглеждане на домати трябва да бъде постоянно влажна. Не е нужно да ги поливате толкова често, но задължително по-обилно, тъй като те изискват висока влажност в дълбочина. Най-подходяща е водата с нормална температура, а не студена. Може да добавите и при поливането малко компост.

Уникален турски метод за отлична реколта от домати

Досег до слънчева светлина

Доматите се засаждат на силно осветени места и защитени от ветрове. Необходима им е достатъчно топлина, за да започнат с растежа си. За да забързате този процес и може да покриете почвата с найлон за няколко седмици преди засаждането на доматите, докато температурите на климата не станат достатъчно високи. 

При зреене

Когато доматите узряват, грижите за тях не свършват дотук. За да зреят здрави и хубави домати, е нужно редовно и да отчупвате излишните клончета и листа, които не носят плодове. Важно е да се напоява почвата дълбоко. Доматите трябва да узреят напълно, преди да бъдат откъснати, за да могат да извлекат възможно най-много полезни хранителни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com