Наръсете това в градината и няма да видите охлюв цяло лято

45224
Наръсете това в градината и няма да видите охлюв цяло лято
Снимка: iStock

Охлювите представляват голям проблем за любителите градинари. Всички часове, прекарани в озеленяване на двора, поддържане на цветните лехи и засаждането на плодове и зеленчуци, могат да бъдат съсипани от тези малки същества.

Тяхното отблъскване е трудоемко и отнема много време. Въпреки че е най-добре да използвате химически препарати, за да се отървете от слузестите вредители, този метод за отстраняване не е по вкуса на всеки.

Как да се отървете от охлювите и плужеците в дома и градината

За щастие има някои домашни и природни средства, които могат да помогнат в борбата срещу охлювите и плужеците в дома и градината. Трябва да отбележим обаче, че те не гарантират трайно, а само временно решение (т.е. могат да намалят присъствието на вредителите, но не и да ги премахнат напълно).

Домашни средства против охлюви и плужеци в дома и градината

1. Шкурка

Шкурката има грапава повърхност, която оказва неблагоприятно въздействие върху тялото на охлювите и плужеците. Това е една от основните причини, поради които те предпочитат да я избягват.

8 признака по листата на цветето, които предупреждават, че нещо не е наред

Ако искате да запазите цветята, плодовете и зеленчуците в градината, нарежете и поставете няколко парчета шкурка около корените. В случай, че вашите усилия са насочени към стайните растения, просто изрежете и поставете малко парче от абразивния материал под саксията (то трябва да бъде по-широко от подложката).

2. Медна тел/лента

Употребата на медна тел/лента също се счита като добра алтернатива срещу охлюви и плужеци. Смята се, че тя отблъсква тези вредители, тъй като слузта от техните тела реагира с метала, предизвиквайки малък електрически заряд.

Поставете медна тел/лента около ръба на вашите саксии, за да предпазите цветята от нашествието на досадните охлюви и плужеци. А защо не да добавите нотка свежа декорация в стаята?

3. Вазелин

Вазелинът представлява чудесен начин за предпазване на стайните растения от охлюви и плужеци. Неговата хлъзгава структура не позволява на вредителите да се захванат за съда, в който се намират цветята, плодовете или зеленчуците.

Нанесете малко вазелин по ръба на саксиите, контейнерите и дори стъблата на вашите растения.

Природни средства против охлюви и плужеци в дома и градината

1. Бира

Няма нищо по-хубаво от студена бира след тежък работен ден. Дори охлювите знаят това. Тези малки същества обожават аромата на напитката, което я превръща в чудесна стръв за капани.

Напълнете пластмасова чаша с бира до средата. Заровете част от нея (не цялата) в почвата близо до растенията, които искате да предпазите. Привлечени от аромата на бирата, охлювите ще се доближат и ще паднат в чашата.

Само този разтвор ще ви избави от охлювите в градината и всичко ще расте по-бързо от него

2. Яйчни черупки

Яйчните черупки са много ефективни срещу охлюви и плужеци. Това е така, защото тези същества не обичат да се движат по остри предмети, въпреки че за тях това не е невъзможно. Просто предпочитат да не го правят.

Натрошете и поръсете няколко яйчни черупки около корените на растенията, които искате да предпазите. По този начин може не само да отблъснете охлювите и плужеците, но и да подхраните почвата с калций.

3. Орехови черупки

Ореховите черупки са друго природно средство, което помага в борбата срещу вредителите в дома и градината. Те действат на същия принцип на яйчните.

Натрошете ореховите черупки на малки парчета и създайте защитна бариера около вашите растения. Всички охлюви и плужеци, които се доближат до тях, скоро ще се обърнат и ще поемат в обратна посока.

4. Морски водорасли

Морските водорасли, както пресни, така и стрити на прах, са добро решение за отблъскване на охлювите и плужеците (и за подхранване на почвата). Причината, поради която действат, се дължи на наличието на сол в тях - малките вредители не я харесват особено.

С този разтвор розите ще цъфтят до септември

Поставете/Поръсете водораслите около растенията, които искате да предпазите. По този начин може да отблъснете мекотелите и да предпазите дома и градината от тях.

5. Грейпфрут

Охлювите обичат лимони, портокали и грейпфрути. Това означава, че цитрусовите плодове могат да се превърнат в идеална стръв за тях.

Извлечете сока от 1/2 грейпфрут с помощта на цитрус преса. Поставете кората с "главата надолу" върху почвата близо до растенията, които искате да предпазите. По този начин може да осигурите храна и влажна среда за развитието на охлювите и плужеците. Оставете цитрусовата кора за една нощ, а на сутринта я премахнете заедно с вредителите в нея.

Поливайте така мушкатото в жегите, за да го спасите от изсъхване

Мушкатото не е твърде скъпо, затова закупуването на ново растение в началото на пролетта не трябва да се свързва с огромни финансови за...

6. Английска сол

Английската сол също може да помогне за отблъскване на охлювите и плужеците от дома и градината. Освен това служи като чудесно средство за подхранване на чушките, доматите и краставиците.

Поръсете английска сол около корените на растението, където често забелязвате наличие на вредители. По този начин може да ги отблъснете бързо и ефективно, без да използвате пестициди.

7. Коприва

Всички познаваме онова неприятно чувство, свързано с допира на прясна коприва върху кожата. Е, това се отнася и за охлювите и плужеците. Те също предпочитат да стоят колкото се може по-далеч от това растение.

Ако искате да предпазите плодовете и зеленчуците от безгръбначните вредители, просто нарежете и поръсете малко коприва около корените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com