Опитен цветар даде съвети за вечно цъфтящи рози

26388
Опитен цветар даде съвети за вечно цъфтящи рози
Снимка: sosbulgarskaroza.org

Розите определено са едни от най-красивите цветя, които можем да отглеждаме в градината си. Те се срещат в различни цветове и могат да бъдат чудесна декорация за дървената беседка, оградата или дори малките дворни пространства между блоковете. Но за да отглеждаме здрави и красиви рози, е добре да познаваме някои от специфичните нужди на този вид цветя.

Розата обича слънчева светлина, както и богата пропусклива почва. Препоръчително е периодично подрязване и подхранване с източници на азот, фосфор и калий. Ето какво още трябва да знаем за розите, за да им осигурим оптимални условия за развитие и цъфтеж.

1. Почва и торене

Розите се чувстват добре, когато pH нивата на почвата са около 6.5. Подходящо е мулчирането с борова кора, иглички и дървени стърготини. Също така може да подхранвате цветята с някои органични продукти като кори от цитруси, обелки от зеленчуци или утайка от кафе. Розите е добре да се поливат обилно, но не прекалено често, за да се поддържа умерена влажност на почвата.

За да им осигурите необходимите хранителни вещества за цъфтеж, се препоръчва торенето с бананови обелки, които са естествен източник на ценни минерали. Всяка роза може да се подхранва с 1-3 бананови обелки седмично. Един от начините е да ги нарежете и заровите в почвата около растението, а друг практичен метод е да блендирате обелките заедно с вода, след което да оставите разтвора да преседи 15 минути и да полеете цветята.

2. Подрязване

Подходящо време за освежаване на розовите храсти е пролетта преди появата на цветовете. Избягвайте подрязването през есента, защото тогава не трябва да се насърчава растежа. За да стимулирате цъфтежа на розите, премахвайте увехналите цветове, листа и клони. Когато орязвате стари цветове, растението може да произвежда нови, вместо да отделя енергия за изхранване на семена.

Тайната, с която цветарите карат каланхоето да цъфти вечно

Каланхое е красиво цвете, което цъфти през пролетта. Ето няколко съвета, за да накарате растението отново да ви дари с прекрасни цветов...

3. Болести и вредители

Розите са податливи на проблеми като тъмни петна и брашнеста мана по листата. Ако забележите такива изменения, е нужно да реагирате бързо, за да предотвратите разпространението им. Може да използвате натурален спрей, като смесите 2 супени лъжици сода бикарбонат с 3,5 литра разтвор от вода и течен сапун. Содата е ефективно средство за елиминиране на мана и болести по листата.

При проблеми с вредители, използвайте естествен пестицид от 1 чаена лъжица растително масло, 1 чаена лъжица течен сапун и 1 чаша вода. Пръскайте на всеки 5-7 дни, като след няколко часа е добре да отмиете разтвора с вода.

4. Мулч

Това е лесен и полезен метод да се погрижите за розите. Мулчирането помага за задържане на влагата в почвата, предотвратяване на развитието на плевели, както и за охлаждане на корените през лятото. За целта може да покриете почвата около стеблото с органичен материал като борови иглички, изсушена трева (люцерната е подходяща), дървени стърготини, нарязани листа, натрошени фъстъци или какаови зърна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com