Опитен цветар даде съвети за вечно цъфтящи рози

25870
Опитен цветар даде съвети за вечно цъфтящи рози
Снимка: sosbulgarskaroza.org

Розите определено са едни от най-красивите цветя, които можем да отглеждаме в градината си. Те се срещат в различни цветове и могат да бъдат чудесна декорация за дървената беседка, оградата или дори малките дворни пространства между блоковете. Но за да отглеждаме здрави и красиви рози, е добре да познаваме някои от специфичните нужди на този вид цветя.

Розата обича слънчева светлина, както и богата пропусклива почва. Препоръчително е периодично подрязване и подхранване с източници на азот, фосфор и калий. Ето какво още трябва да знаем за розите, за да им осигурим оптимални условия за развитие и цъфтеж.

1. Почва и торене

Розите се чувстват добре, когато pH нивата на почвата са около 6.5. Подходящо е мулчирането с борова кора, иглички и дървени стърготини. Също така може да подхранвате цветята с някои органични продукти като кори от цитруси, обелки от зеленчуци или утайка от кафе. Розите е добре да се поливат обилно, но не прекалено често, за да се поддържа умерена влажност на почвата.

За да им осигурите необходимите хранителни вещества за цъфтеж, се препоръчва торенето с бананови обелки, които са естествен източник на ценни минерали. Всяка роза може да се подхранва с 1-3 бананови обелки седмично. Един от начините е да ги нарежете и заровите в почвата около растението, а друг практичен метод е да блендирате обелките заедно с вода, след което да оставите разтвора да преседи 15 минути и да полеете цветята.

2. Подрязване

Подходящо време за освежаване на розовите храсти е пролетта преди появата на цветовете. Избягвайте подрязването през есента, защото тогава не трябва да се насърчава растежа. За да стимулирате цъфтежа на розите, премахвайте увехналите цветове, листа и клони. Когато орязвате стари цветове, растението може да произвежда нови, вместо да отделя енергия за изхранване на семена.

Тайната, с която цветарите карат каланхоето да цъфти вечно

Каланхое е красиво цвете, което цъфти през пролетта. Ето няколко съвета, за да накарате растението отново да ви дари с прекрасни цветов...

3. Болести и вредители

Розите са податливи на проблеми като тъмни петна и брашнеста мана по листата. Ако забележите такива изменения, е нужно да реагирате бързо, за да предотвратите разпространението им. Може да използвате натурален спрей, като смесите 2 супени лъжици сода бикарбонат с 3,5 литра разтвор от вода и течен сапун. Содата е ефективно средство за елиминиране на мана и болести по листата.

При проблеми с вредители, използвайте естествен пестицид от 1 чаена лъжица растително масло, 1 чаена лъжица течен сапун и 1 чаша вода. Пръскайте на всеки 5-7 дни, като след няколко часа е добре да отмиете разтвора с вода.

4. Мулч

Това е лесен и полезен метод да се погрижите за розите. Мулчирането помага за задържане на влагата в почвата, предотвратяване на развитието на плевели, както и за охлаждане на корените през лятото. За целта може да покриете почвата около стеблото с органичен материал като борови иглички, изсушена трева (люцерната е подходяща), дървени стърготини, нарязани листа, натрошени фъстъци или какаови зърна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Прихващане на магнолия от клонка не е трудно - ето как се прави!

Размножаване на хортензия: за какво трябва много да внимаваме?

Защо пролетното пръскане с бордолезов разтвор на овошките е толкова важно

Кога се режат розите през пролетта

Този домашен тор ще съживи и най-изсъхналите цветя

Защо китайската роза не цъфти

Експерт: Засадете това цвете до зеленчуците и те ще са по-едри от всякога

Най-добрият тор за хортензията - 3 съставки, които всички изхвърляме

Засаждане на картофи - опитните градинари слагат това в дупката

Накиснете лука в това преди да го засадите в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com