Орхидеите ви ще полудеят от цъфтеж с тези пет прости трика

49764
Орхидеите ви ще полудеят от цъфтеж с тези пет прости трика
Снимка: iStock

Орхидеите са растения, които могат да цъфтят през по-голямата част от годината. При подходящи грижи някои растения могат да цъфтят до 7-8 месеца, а други - през цялата година. Това обаче се случва само при подходящи грижи.

За да цъфтят орхидеите, трябва временно да намалите поливането, да осигурите температурна разлика между деня и нощта (или дори просто да ги преместите на по-хладно място) и да осигурите на растенията необходимите им хранителни вещества.

В тази статия обаче можете да разберете как да удължите красивия период на цъфтеж, така че вашата орхидея да цъфти почти през цялата година.

Най-лесните и необичайни начин да пресадим орхидеите бързо и ефективно

Как мога да удължа периода на цъфтеж на моите орхидеи?

Подхранвайте с борна киселина по време на цъфтежа

Първата техника трябва да започне още при етапа на пъпката. Веднага щом забележите, че орхидеята е започнала да цъфти, пригответе разтвор на борна киселина: 1 литър топла вода (!) на 1 грам борна киселина. Такъв разтвор трябва да се пръска върху растението веднъж месечно по време на периода на цъфтеж (но не повече от шест месеца). Борната киселина стимулира цъфтежа, подобрява състоянието на пъпките и увеличава интензивността и продължителността на цъфтежа. Снабдяването с нея е много важно за продължителния и силен цъфтеж на растението.

Дори най-спаружената орхидея ще се върне към живота с този лесен метод

Ако орхидеята ви не е цъфтяла дълго време, листата ѝ са повяхнали и не знаете какво да правите, дайте ѝ още един шанс, като следвате ин...

Между другото, добра идея е да се намали интензивността и честотата на другите подхранвания по време на цъфтежа, така че растението да изразходва енергията си за цъфтеж, а не за усвояване на хранителни вещества.

Цветовете трябва да се оставят на мира!

Силно препоръчително е да не премествате или завъртате цветовете по време на периода на цъфтеж. Орхидеите обикновено не обичат да се движат много и дори могат да се завъртят спрямо слънцето. Преместването на цветовете може да доведе до опадване на пъпките. Поставете ги на светло, добре проветриво място и ги оставете на място.

Осигурете светлина

Между другото, на светло място. По време на периода на цъфтеж е много важно да осигурите на растението добро осветление. Орхидеите трябва да бъдат изложени на светлина в продължение на поне 10 часа. В противен случай развитието на съцветията ще се забави, цъфтежът ще бъде по-бавен, по-кратък и по-малко обилен. През зимата поставете орхидеята на прозорец от южната страна на къщата. През лятото тя трябва да се постави до прозорец от западната или източната страна. Така тя ще има достатъчно светлина, но няма да бъде изпепелена от лъчите през деня.

Лесни за отглеждане орхидеи

Орхидеята е любимо цвете на повечето градинари, но понякога не се справят с отглеждането ѝ. В следващите редове ще посочим нови видове ...

Изсъхналата орхидея Ви моли за това - ето как да и помогнете

Овлажнявайте въздуха

Орхидеите по принцип не обичат сухия въздух, което е особено противопоказно през периода на цъфтеж. Липсата на влага води до изсъхване на пъпките и преждевременното им окапване. За да се предотврати това и да се удължи цъфтежът, орхидеите трябва да се пръскат редовно. Обърнете специално внимание на това през зимата, тъй като въздухът в апартаментите може да бъде много сух. Също така не забравяйте да почиствате праха от листата!

Премахване на увехналите цветове

Увяхналите цветове трябва да се отстраняват, за да не губи растението енергия за пренасянето им. Въпреки това не е възможно да отстраните стъблата или самите цветове, а да ги оставите за известно време. Върху старите стъбла може да се появят нови издънки. След като стъблата изсъхнат напълно, те могат да бъдат отрязани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com