Още днес вземете мерки, ако видите това по листата на растенията

22235
Още днес вземете мерки, ако видите това по листата на растенията
Снимка: iStock/Guliver

Има стотици разновидности на болести по листата на растенията, а някои от най-често срещаните проблеми са плесен, гъбички, мана, петна и аскохитоза. Те предизвикват видими изменения като налепи, тъмно оцветяване и загниване. Могат да засегнат както растенията в саксиите, така и листата на зеленчуците и плодовите дървета. Важно е тези инфекции да се третират навреме, преди да нанесат по-сериозни щети.

В повечето случаи може да се погрижите за този проблем без помощта на агресивни химикали и синтетични разтвори. Много естествени продукти имат антибактериални и противогъбични свойства и могат да се използват като средство за борба с микроорганизмите, причиняващи болести по растенията. Ето 5 натурални разтвора, които може да използвате за елиминиране на плесента, гъбичките и петната по листата.

Ябълков оцет: Той има антисептично действие, заради което често се прилага за дезинфекция на кожата и домакинските повърхности. Разтворете 1 супена лъжица натурален ябълков оцет в 3,5 литра вода и поставете в спрей бутилка. Може да се използва за третиране на болести по листата на всякакъв вид растения.

Опитен цветар даде съвети за вечно цъфтящи рози

Розите определено са едни от най-красивите цветя, които можем да отглеждаме в градината си. Те се срещат в различни цветове и могат да ...

Сода бикарбонат: Още един начин да си направите ефективен фунгицид е, като комбинирате 1 супена лъжица сода с 2½ супени лъжици растително масло и 3,5 литра вода. Разбъркайте и добавете 1/2 чаена лъжица кастилски сапун или 2 чаши сапунена вода. Поставете в спрей бутилка и винаги разклащайте добре преди пръскане. Използвайте за проблеми като мана и аскохитоза.

Разтвор от чесън: Този зеленчук е известен със своето антибактериално действие, което е помага и при листата на растенията. За да приготвите спрей, накиснете няколко ситно нарязани скилидки във вряща вода. След като разтвора изстине, прецедете чесъна и напръскайте засегнатите растения. Може да използвате и за градински зеленчуци като краставици и тиквички.

Прясно мляко: То също действа като противопаразитен разтвор, защото променя pH средата на листата, правейки я неблагоприятна за вредните микроорганизми. Смесете мляко и вода в пропорция 1:9 и пръскайте засегнатите растения на всеки 3 дни. Разтворът е подходящ за мана и петна по зеленчуци, включително домати, краставици, тиквички и маруля.

Кислородна вода 3%: Водородният пероксид има антибактериални свойства, които го правят добро дезинфекциращо средство. Може директно да го напръскате върху листата, като разтвора няма да навреди на растенията, но не го използвайте върху разсад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави най-лесно вкореняване на мушкато във вода?

За щедра реколта от кромид лук: Как да поливате и с какво да торите?

НЕ само с пепел: Торене на ягодите през пролетта за богата реколта

3 зеленчука, които дори начинаещ градинар може да отглежда

Кога е най-добре да засадите краставиците

НЕ засаждайте тези растения до малините, за да НЕ останете без реколта

Розите ще ви удивят с цъфтежа си, ако ги торите с тези кухненски отпадъци

Кога е най-добре да засадите картофите

Растенията, които НЕ трябва да засаждате до ябълката

Цветето, което трябва да засадите през месец май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com