Отгледайте много краставици в двора си с тези съвети стъпка по стъпка

28475
Отгледайте много краставици в двора си с тези съвети стъпка по стъпка
Снимка: iStock

Чудили ли сте се някога защо някои градинари могат да събират краставици през целия сезон, а други не са доволни от количеството и качеството им? Причината се крие в правилните методи на отглеждане! За да получат първата реколта от зеленчуци възможно най-бързо, опитните градинари обръщат специално внимание на отглеждането на краставици от разсад и нанасянето на правилните торове.

Разбира се, има много неща, за които трябва да помислите, преди да засеете разсада от краставици, но ние ще ви кажем какво да правите на всеки етап, за да получите добра реколта!

Ето как да си отгледаме много магданоз в градината

Изберете висококачествени сортове и хибриди краставици

Ето правилният начин за наторяване на най-ранните зеленчуци в градината

Важно е да знаем какви торове да използваме и как да ги прилагаме. Групите на раннозреещите зеленчуци се характеризират с култури с по-...

Вероятно вече сте закупили няколко торбички със семена за краставици. Ако все още не сте го направили, не забравяйте да разберете дали това е горчив сорт, за какво е подходящ и къде е подходящ за отглеждане - в оранжерия или на открито. Културните сортове и хибридите могат да бъдат самоопрашвани или опрашвани от пчели. Бъдещите реколти ще зависят и от качеството на семената, затова ги избирайте възможно най-отговорно!

Определяне на момента за засяване на разсад от краставици

Разсадът от краставици е готов за засаждане в почвата средно 25-30 дни след засяването. Трябва да се съобразите с климатичните условия във вашия район, за да сте сигурни, че разсадът няма да бъде стресиран и куцащ, докато чака да бъде засаден. За по-бързото покълване и адаптиране на разсада температурата трябва да е около 18-22 °C, а почвата в лехите да е затоплена до 18 °C.

Ако метеорологичните условия позволяват, разсадът от оранжерийни краставици може да се засее в края на март, а разсадът от краставици на открито - в началото до средата на април.

Засяване на разсад от краставици

ТОП 5 съвета за поддържане на красиви розови храсти

1. Корени Розите могат да се закупят като спящи растения с голи корени или вече засадени в саксии. Рози в саксии: Те са чудесни за на...

Преди да се засеят, семената на краставиците трябва да се подготвят, особено ако сте ги събрали сами. Това ще предпази разсада от болести и ще повиши кълняемостта му. Най-лесният начин е да накиснете семената в 1% разтвор на калиев перманганат за 30 минути и да ги изплакнете с чиста, студена вода.

Подгответе почвата за сеитба. Краставиците предпочитат смес от торф, почва, дървени стърготини и хумус, но ако подготовката е твърде тромава, използвайте готова почва. Тя е готова за употреба и съдържа всички хранителни вещества, от които краставиците се нуждаят, за да се вкоренят и цъфнат. Освен това има отлични свойства за абсорбиране и задържане на вода, така че хранителните вещества не се разпиляват. Съставът на почвата за краставици е торф, пясък, доломитово брашно и комплексен минерален тор, съдържащ микроелементи. Поставете кутия и внимателно засейте семената. Покрийте ги със стъкло или фолио. За да се избегне пикирането, което краставиците не обичат, е по-добре да се засеят две семена в отделни съдове. След като покълнат, внимателно отрежете по-слабите растения, като оставите само по-силните. След това почвата може да се използва за отглеждане на разсад или за отглеждане на тиквени култури като тиквички и тиква.

Кои зеленчуци виреят най-добре един до друг

Правилна грижа за разсада от краставици

Разсадът трябва да се поддържа предварително и постепенно да се климатизира към свеж въздух и пряка слънчева светлина. Не бързайте да засаждате на открито, а преценявайте според метеорологичните условия и характеристиките на сорта. Ако разсадът се засажда в земята, може да се използват торове, за да се подпомогне по-бързото му утвърждаване. Най-добре е да се използва водоразтворим минерален тор с азот, фосфор и калий, специално предназначен за отглеждане на краставици и тиквички. Той съдържа оптималното съотношение на хранителни вещества за развитието и растежа на краставиците. Той не съдържа хлор и се усвоява бързо от растението. Може да се използва и през целия вегетационен период, включително в периодите на концентрирано плододаване на краставиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com