Отглеждане на чушки на терасата, ето как да го направите лесно

8151
Отглеждане на чушки на терасата, ето как да го направите лесно
Снимка: iStock

Отглеждане на чушки у дома – проста и забавна дейност. Пиперът е устойчив на сянка и бързо се адаптира към условията на околната среда.

Смята се, че чушките са доста капризна култура. Твърдението е вярно, ако традиционно отглеждате тази зеленчукова култура на открито или в оранжерия, където растенията са подложени на силни температурни колебания.

Този основен стресов фактор липсва в апартамента, така че чушките не само растат, цъфтят, но и дават голяма реколта 3-4 пъти годишно.

Този мъж успешно отглежда не само чушки, но дори дини в апартамента си.

Най-често в апартаментите се отглеждат люти сортове. Смята се, че този конкретен вид чушки е най-непретенциозният.

Отглеждане на чушки в апартамента

Засях семената на 29 март заедно с други хибриди, които от няколко години отглеждам в оранжерията си. Първите издънки се появиха след 7 дни.

Предварително пресаждам разсада в еднолитрови саксии с почвена смес за разсад на зеленчукови култури. Младият разсад много се страхува от преполиване, следователно, за да подобря дренажните свойства, добавям вермикулит и кокосов субстрат към почвената смес и допълнително обогатявам с биохумус. В началният етап чушките обичат много светлина и, както показа практиката, използването на допълнителна светлина води до ранния им цъфтеж и плододаване.

Ако искате доматите да узреят по-бързо, добавете ТОВА към водата

9 май, на 35-ия ден след появата, по-голямата част от разсада засадих в оранжерията и една част остана за апартамента. За тях приготвих 15-литрови контейнери, пълни със същата почвена смес, която използвах за засяването. Пресадих три растения.

Следващите 20 дни оставих саксиите на перваза на прозореца от източната страна. Не използвах умишлено допълнително осветление, въпреки че имах тази възможност. Първо, в този период вече има достатъчно слънчева светлина. Второ, имах нужда да „приуча“ бъдещите „огради“ към странична светлина.

На 28 май поставих съдовете с чушки на постоянното им място, на терасата, на прозореца, който е ориентиран на изток. На този етап отново възобнових осветлението на растенията (по-рано на това място имаше стелаж за отглеждане на разсад и мястото беше пригодено за удобна организация на осветлението).

Тази техника се обяснява доста просто: въпреки факта, че височината на растенията е доста голяма, нивото на перваза на прозореца е малко по-високо и слънчевата светлина не е достатъчна. Признавам, че може и без осветление, но реших да се презастраховам.

Един от ключовите моменти за успешното изграждане на огради е оформянето. Растенията оформят около 4 стъбла. Условията за растеж и развитие на чушки са оптимални, това се дължи на големия брой стъбла и доброто натоварване на растенията с плодове.

След около 5-6 лист главните стъблови клони (първо разклонение) се разклоняват на 2-3 стъбла. Необходимо е да оставите двете най-силни стъбла, останалите да премахнете. След това всяко от двете останали стъбла също ще се разклони (второ разклонение) на 2-3 стъбла. И отново оставяте само двете най-силни стъбла. Вече имате 4 стъбла.

Доказан начин, с който корените на растението ще се появят за часове

Всяко стъбло ще се разклони и в бъдеще, но сега трябва да оставите само едно най-силното стъбло във всички следващи разклонения. Колкото по-често и редовно ще извършвате тази манипулация, толкова по-бързо ще бъде изградена вашата стена от чушки.

Опрашване и поливане на пипера

Отстранете цветовете на първото, воторото и третото разклонение, ранното плододаване тормози развитието на кореновата система.

Пиперът е самоопрашваща се култура. В апартаментите практически няма опрашващи насекоми, така че леко потупване по стъблата сутрин и вечер ще е достатъчно. Второ, чушките са големи любители на редовното поливане. В горещото лятно време всяко растение „изпива“ по 2-3 литра вода на ден. Ако не поливате чушките навреме те, разбира се, няма да умрат, но цветовете определено ще опадат. Листата на чушките са доста нежни и при пряка слънчева светлина също могат леко да избледнеят.

Подхранване по време на растеж

Тази смес с чесън ще спаси реколтата ви от вредители

Вредителите и ниският добив принуждават градинарите да се обърнат към химията и пестицидите. Но се оказва, че много проблеми в градинат...

Използвах обикновен течен тор за цъфтеж на цветни растения. Намалих препоръчаната от производителя дозировка три пъти и подхранвах при всяко поливане.

Градинар: Поливайте доматите така, за да узреят по-бързо

Веднъж седмично подхранвайте с калций.

Прищипване на пипера

В моя апартамент чушките достигнаха 3 м. височина на 120-ия ден от появата на разсада. Стъблата под тавана е необходимо да бъдат прищипани. След известно време нови издънки ще започнат да растат от всички разклонения, може да ги оставите, тогава оградите ще станат много по-великолепни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com