Отглеждане на ягоди в домашни условия - възможно ли е, или е мит?

14292
Отглеждане на ягоди в домашни условия - възможно ли е, или е мит?
Снимка: iStock

Ягодите са едни от първите и най-вкусни плодове през летния сезон. Те са любими на деца и възрастни и всеки градинар отделя много време на отглеждането им, както обикновени, така и ремонтантни сортове.

Може ли да се отглеждат ягоди в домашни условия?

Научете кога се режат листата на ягодите

Традиционният подход към отглеждане на градинските ягоди включва напълно рязане на листата. В съвременното градинарство нито едно дейст...

Да, можете да посеете семена или да засадите мустаци у дома, в някакъв контейнер, макар и в найлонови торбички, както се препоръчва в някои книги. Ягодите са вечнозелени растения и със сигурност няма да изсъхнат, но ще растат.

Но как може да цъфти? Това изисква определени температурни и светлинни условия, които са много трудни за спазване в един апартамент, защото вече няма да е апартамент, а оранжерия, където ягодите, разбира се, ще цъфтят, но в какво ще се превърне животът на човек? Можеш ли да живееш в оранжерия?

Помислете за още един нюанс, когато планирате как да отглеждате ягоди у дома. Дори ако сте успели да ги накарате да цъфтят, тогава, за да започнат плодовете да зреят, цветята трябва да бъдат опрашени. Да предположим дори, че сте избрали предварително самоопрашващи се сортове. Така или иначе ще трябва или да ги опрашите с четка, или да включите вентилатора, за да разнесете прашеца, или да имате кошер с пчели в апартамента.

Ясно е, че е невъзможно да се живее с пчели, вентилаторът е изключително ненадежден за това, а много цветя не могат да се опрашват с четка. Така се оказва, че домашното отглеждане на ягоди и дори в индустриален мащаб е просто мит.

И все пак, ако решите да ги отглеждате в домашни условия:

Ако искате по-едри и по-вкусни ягоди, подхранвайте ги с хляб и още няколко натурални съставки

Ягодите са сред любимите плодове на малки и големи. Сочни, сладки и вкусни, не можем да им се насладим. Домашно отгледаните ягоди са в ...

Как да отглеждаме ягоди в апартамент

Отглеждането на ягоди у дома не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Светлинните и температурните условия в помещението са от голямо значение.

 Избор на сорт ягоди

За отглеждане на ягоди у дома не всички от ремонтантните  сортове са подходящи. Някои от тях не понасят температурни колебания, нередовно поливане и сухия въздух.

Има ягоди, които са взискателни към осветлението, принадлежат към групата растения с продължителна дневна светлина. Такива ягоди се поставят на пряка слънчева светлина. А има сортове ремонтантни ягоди, на които им е достатъчно обикновено осветление (неутрална дневна светлина).

Тайните на богатата реколта от ягоди

Ягодите са любим плод на мнозина. Градинарите приемат предизвикателството да ги засадят в градината си, но често остават разочаровани о...

Първата група включва такива популярни сортове като Гарланд, Кримска ремонтантная, Диамант, Есенно забавление, Неизчерпаема, втората - Брайтън, Кралица Елизабет II, Тристар, Любава и др. Всички те са добри по свой начин, но най-плодотворните от това е кралица Елизабет II.

Препоръчително е да купувате разсад от ремонтантни ягоди в специализиран магазин, а не от ръка. Необходимо е да се обърне внимание не само на външния вид на растението, но и на неговите характеристики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

НЕ засаждайте тези растения до малините, за да НЕ останете без реколта

Розите ще ви удивят с цъфтежа си, ако ги торите с тези кухненски отпадъци

Кога е най-добре да засадите картофите

Растенията, които НЕ трябва да засаждате до ябълката

Цветето, което трябва да засадите през месец май

Растенията, които ще прогонят вредителите от доматите - засадете ги до тях

Как да НЕ поливате орхидеята - 5 грешки, заради които тя не цъфти

Сложете това в дупката за засаждане на пипера - рецепти от тефтера на баба

Засаждане на дървета, които са устойчиви на суша

5 впечатляващи комбинации от растения за вашата цветна градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com