Пресаждане, поливане и подхранване на мушкатото

32909
Пресаждане, поливане и подхранване на мушкатото
Снимка: iStock

Мушкатото не е претенциозно растение, но благодарение на тези трикове ще цъфти буйно до първите студове.

Саксиите с мушкато са най-красивата украса за всяка градина или балкон през лятото и знаете ли, че те могат да цъфтят до късна есен?

Ето как да го постигнете!

Ако растението няма достатъчно йод, то ще се развива бавно и ще бъде по-податливо на болести. Също така, йодът в растенията регулира водния поток и кислородния обмен и ги прави по-устойчиви. При цъфтящите растения удължава времето за цъфтеж, но можете да го използвате и за други растения, както и за зеленчуците в градината.

От пролетта до есента е добре да поливате мушкатото два пъти месечно с вода, която съдържа тор за растения на фосфорна основа и това е добре за насърчаване на цъфтежа.

 Капнете капка йод в литър вода и след това използвайте 50 мл от тази вода с йод за всяка саксия. Внимавайте да не прекалите, защото можете да повредите корените. 

Още полезни трикове:

От време на време можете да поливате мушкатото с мляко, защото това също влияе на добрия цъфтеж и им помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от почвата.

Това красиво цвете обича слънцето, затова го дръжте от южната страна на балкона или двора.

Корените им не понасят твърде много влага, затова е важно дренажът в почвата да е добър и ще постигнете това, например, като смесите почвата с камъчета и поставите слой дренажни гранули на дъното на саксията.

Когато по листата се появят червеникави ръбове, това е знак, че на мушкатото му е студено. Това най-често се случва, когато денят е много топъл, но нощите са студени. В такъв случай не е лошо да поставите растението през нощта на по-топло място и да го изнесете отново на сутринта и така, докато нощите станат по-топли.

Според някои изследвания ароматът на мушкатото облекчава главоболието и помага при безсъние.

 Най-подходяща е температурата от 10 до 27 градуса. Не ги изнасяйте навън, докато температурата навън не се повиши, а нощните и сутрешните температури надвишат десет градуса 

Поливането трябва да бъде редовно, но умерено. Необходимо е растенията да имат достатъчно влага, за да не изсъхнат листата. Прекомерното поливане причинява гниене на корените. В късния следобед, ако нощите не са студени, можете да ги напръскате с престояла вода.

В началото на пролетта е желателно да пресадите мушкатото. По време на вегетационния период подхранването се извършва 1-2 пъти седмично. 

Размножаване и пресаждане на мушкатото

Направете това, за да спрете, листата на доматите се усукват

В днешната статия ще разберете повече за причините за това явление и начините, по които проблемът може да бъде решен. Микотични или ви...

Размножава се чрез семена или резници от здрави, сочни растения, а оптималното време за това е лятото. Резниците трябва да се поставят в топъл, пясъчен, умерено влажен субстрат. Размножаването със семена изисква семената да са пресни, защото бързо губят способността си да покълват.

Ето как да разпознаете болното растение и как да го излекувате:

На обратната страна на по-старите листа се появяват маслени прозрачни петна, които след това прерастват в кръгли петна с червеникава или сива централна част и жълто-зелена периферна зона. След това петната стават видими от лицевата страна на листата.

Болните листа трябва да бъдат премахнати и изгорени. Изскубете и унищожете силно заразените растения. При поливане не мокрете листата. Намалете температурата и относителната влажност, като проветрявате по-често. 

Това са основните правила при пресаждане на мушкатото и последващите грижи за него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com