Растения, които отблъскват кърлежите: те трябва да присъстват във всяка градина

28664
Растения, които отблъскват кърлежите: те трябва да присъстват във всяка градина
Снимка: Getty images

Щом времето стане хубаво, веднага се отправяме навън и жадувайки за природа, се отправяме към ливадите или гората. За съжаление тези дейности на открито могат да бъдат превърнати в нещастие от кръвожадните кърлежи, които избират жертвата си с голяма прецизност, за да се заровят невидимо в кожата ѝ. 

Освен това тези паякообразни са много опасни за здравето ни, тъй като могат да пренасят лаймска болест и да причиняват кърлежов енцефалит. 
Как да се предпазите от кърлежи? Има няколко начина да го направите, но един от тях е да засадите някои красиви растения. Затова нека разберем как изглеждат растенията, които отблъскват кърлежите.

Теснолистна лавандула

Когато става въпрос за растения, които не само изглеждат красиво, но и отблъскват кърлежите, лавандулата е безспорен лидер. На всичкото отгоре тя ухае зашеметяващо, което внася приятна атмосфера в градината. Защо лавандулата има толкова много свойства? 

Всичко това е благодарение на етеричните масла в нея! Ето защо вероятно не е изненада, че лавандулата се използва както в козметичната индустрия, така и в ароматерапията, а също така служи като естествен репелент. В лавандулата могат да се открият вещества като линалол ацетат, линалоол и оцимен, което я прави едно от растенията, които отблъскват кърлежите, но също така и комарите и акарите.

Засяване на лавандула: Съвети от добрите градинари

Отглеждането на теснолистна лавандула в градината не е трудно, достатъчно е да ѝ се осигури светло място с алкална и лека почва. Ако тези свойства не ви убеждават да засадите теснолистна лавандула в градината си, важно е да споменем, че тя не само не създава проблеми, но и понася отлично засушаването.

Котешка мента

Всеки, който има котка в къщата, знае, че има растение, което довежда четириногите до екстаз. Котешката мента кара мъркащите да се вкопчват в нея и да се търкалят в амок! 

Въпреки че привлича домашните ни любимци, миризмата, която излъчва, е непоносима за вредителите. Ароматът на котешката мента съдържа непталактон, който е приятен за котките, а същевременно е ефективен за отблъскване на кърлежи.

Ако искате да го имате в градината си, нищо не ви пречи да го засадите. То има невисоки изисквания към отглеждането, тъй като расте практически във всякаква почва, обича светли позиции, но може да бъде поставено и на частична сянка. За съжаление, в такава позиция не е толкова ефективно, колкото тази, която се намира на пълно слънце. 
Въпреки че котешката мента, като растение за отблъскване на кърлежи, няма големи нужди, струва си да я поливате от време на време и да я подхранвате с компост веднъж годишно.

Розмарин: Съвети за засяване в билковата градина

Розмарин

Розмаринът е друго универсално растение. Най-често обаче се ограничаваме до използването на ползите му в кухнята, където обогатява вкуса на много ястия. 

Розмаринът и извлеченото от него етерично масло са широко ценени в ароматерапията, както и в съвременната фитотерапия, където са известни със способността си да успокояват възпаленията. Розмаринът е и растение, което отблъсква кърлежите, така че присъствието му в градините е силно препоръчително. 

Как се отглежда розмарин? Трябва да му осигурите много рохкава и пропусклива почва. За предпочитане е такава, в която преобладава дренажът, например с керамзит. Розмаринът произхожда от Средиземноморието, така че се нуждае от много топлина и слънце, за да действа като растение, отблъскващо кърлежите.

Далматински магарешки бодил

Искате ли да имате в градината си растение, което да цъфти през цялото лято и същевременно да е вид, отблъскващ кърлежите? Далматинският магарешки бодил е идеален за тези две роли. Невзрачният храст, който се покрива с подобни на маргаритки цветове, от известно време е наричан в жаргона на градинарите "убиец на комари и кърлежи".
Как да го отглеждаме? 

Плодородна почва, светло място и пропусклива почва са ключът към успеха, за да може това растение да расте красиво в нашата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com