Растенията, които не трябва да засаждаме заедно

22346
Растенията, които не трябва да засаждаме заедно
Снимка: iStock

Изкуството наречено градинарство има много особености и зависи от много неща. В днешно време няма нищо по-хубаво от това, ако можем сами да си отглеждаме различни видове зеленчуци и подправки. Така ще сме сигурни, че те са чисти и здравословни и не съдържат никакви вредни за здравето ни химикали и вредни вещества. Със сигурност всеки от вас поне веднъж е пробвал да засади и отгледа в сандъче на балкона босилек, магданоз, копър, мащерка и мента, та дори и да бодне няколко главички арпаджик, за да има пресен лук за салата. За тези, които имат възможност и искат да отглеждат различни зеленчуци в градината си, сме подбрали няколко съвета за това кои растение не трябва да се садят заедно.

Нека започнем от доматите и краставиците, които най-често използваме за направата на салата. Но колкото и добра да е комбинацията им в нея, толкова двете растения не бива да се отглеждат в близост едно до друго. Причината е, че доматите не търпят краставици покрай себе си в градината. Освен тях в близост не трябва да има засаден и кориандър.  Краставиците от своя страна пък не се погаждат с карфиола и картофите, както и с някои от най-ароматните подправки, като босилек, розмарин, мащерка и лавандула.

Ето как да получите 2 кофи домати от един корен

Друга основна храна, която често присъства на трапезата ни, са бобовите и зърнените култури, които са богат източник на протеини. Ако сте решили покрай оградата да си засадите зелен фасул, то знайте, че покрай него не бива да садите зеленчуци от рода на пипера, бил той сладък или лют, както и различни видове лук и чесън.

Броколите и карфиолът са много вкусни и здравословни, а и се отглеждат много лесно. Единственото, което не трябва да правите, е да ги засаждате близо до ягоди, домати, тикви или пипер.

Морковът е един много вкусен и полезен зеленчук, особено за малките деца и за хората, които имат проблеми със зрението. Отглеждат се лесно, стига покрай тях да няма засадени пащърнак или копър. Цеклото пък трябва да засадите далеч от синапа и от зърнените и бобови култури.

За да вкусни доматите - направете това с разсада още днес

Зеленолистните зеленчуци, сред които са и марулите, доказано са много полезни за здравето, защото съдържат много витамини и минерали. Ако искате през пролетта и лятото да се насладите на вкусна зелена салата, добре е да си я отгледате в градината. В никакъв случай не засаждайте до нея цвекло или магданоз.

И не на последно място негово величество картофът, който вирее добре, в отсъствието на ряпа, домати, краставици или тиква.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com