Резитба на краставиците: Ключът към по-голяма реколта и здрави растения

11310
Резитба на краставиците: Ключът към по-голяма реколта и здрави растения
Снимка: Julia Schwab / Pixabay

Резитбата на краставиците е важна практика за правилното формиране на растенията. Тя е от съществено значение за постигането на добра реколта и предотвратяването на различни заболявания. Когато краставиците достигнат максимална височина, е време да се извърши резитба, спазвайки няколко прости правила.

Важно е да премахнете старите листа, които са се появили първи. Тези листа се намират до новите разклонения, които се развиват. Те ще започнат да се разрастват активно, когато около тях няма листа, които им отнемат храна и светлина. Премахването на листата е необходимо, тъй като гъстата зелена маса блокира достъпа на слънце и въздух. Също така, трябва да отрежете върховете на растенията, така че да спрат да се развиват височина. Но внимавайте, не премахвайте твърде много листа, защото растението има нужда от тях. Ако разклонението е малко, все още не е необходимо да премахвате листата. Не забравяйте също да отстраните всички допълнителни мустаци, които преплитат помежду си и затрудняват грижата за растението.

Резитба на краставиците - кога трябва да започнете

След резитбата на краставиците е важно да съберете вече наличната реколта и да извършите листно подхранване. Тези процедури ще доведат до забележително увеличение на добива на краставици.

Резитбата на краставиците е ключов елемент за оптимизиране на растежа и реколтата. Ето няколко важни причини да включите резитбата в градинарската си практика:

Формиране на растенията

Резитбата помага за оформянето на краставиците в правилна форма. Премахването на неправилни разклонения и регулирането на растежа им дава компактна и устойчива структура.

Ако искате да подмладите краставиците, направете ТОВА

Предотвратяване на болести

Правилната резитба на краставиците помага да се предотврати разпространението на болести и гъбички. Чрез отстраняване на нездрави и заразени части от растението се намалява риска от зараза и подобрява общото здравословно състояние на краставиците.

Подобряване на достъпа до светлина и въздух

Разредената зелена маса след резитбата позволява на слънчевата светлина и въздуха да достигат по-лесно до вътрешните части на растението. Това подобрява фотосинтезата и обмена на газове, което спомага за здравия и бърз растеж на краставиците.

Резитба на краставиците за огромна реколта

Увеличение на добива

Извършването на резитба на краставиците, последвано от правилно подхранване и грижа, допринася за значително увеличение на реколтата. Посредством оптимизиране на растежа и премахване на конкурентите за храна и светлина, краставиците се развиват по-силно и произвеждат по-голям брой плодове.

Резитбата на краставиците е важен процес, който трябва да бъде извършван с грижа и внимание. Следвайки правилата за резитба и съчетавайки я с други градинарски практики, ще постигнете здрави и продуктивни краставици в своята градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com