С тази паста орхидеите ви ще цъфтят на мига

24013
С тази паста орхидеите ви ще цъфтят на мига
Снимка: Džoko Stach / Pixabay

Отглеждането на орхидеи изисква внимателна грижа. Искате да получите богати цветове? Цитокининова паста е продуктът, от който се нуждаете. 

Какво е цитокининова паста?

Това е хормонален препарат, който се използва за събуждане на спящи пъпки на различни цветя. Основното активно вещество е цитокинин. Може да го закупите от магазини за цветя. Малката опаковка е достатъчна за няколко растения. Основното свойство на тази паста е ефектът върху растежа на клетките във вътрешните части на растението на клетъчно ниво. Орхидеята е капризно цвете и тази паста ще й помогне да разкрие красотата на цветовете си. След закупуване на пастата съхранявайте в хладилник.

Как действа пастата върху орхидеите?

Цитокининовата паста събужда страничните издънки на растението. Ако всички издънки не бъдат засадени в отделна саксия, ще цъфтят като храст и ще имате красив букет от екзотични цветя. Пастата ще ви помогне да съживите орхидея, отглеждана при неблагоприятни условия - изсъхнала или често поливана. Понякога цитокининова паста е последен шанс за умиращата орхидея.

Тези цветя не са КАПРИЗНИ и са много лесни за отглеждане

Събуждане на спящи пъпки

На всяко клонче на орхидеята има спящи пъпки. Използвайте пастата през пролетта, ако пъпките не са се отворили сами през зимата. Внимателно отстранете покриващата люспа от пъпката и я огънете обратно. Със стерилизирана игла леко надраскайте в основата. Старайте се да не я повредите. Нанесете малко количество, около 2 мм,  цитокининова паста. След 10-14 дни издънката ще започне да расте и да се оформи пъпка. Ако се образуват повече от една пъпка, оставете само най-силната.

Цитокиновата паста регулира метаболизма на растенията

Този процес се извършва чрез стимулиране на аминокиселините. Аминокиселините събуждат пъпките и растението започва да увеличава растежа си. С нанасянето на пастата цветето преминава през етапа на обновяване и това забавя стареенето му. В същото време цветовете издържат по-дълго. След прилагане на хормоналната паста е необходимо да осигурите подходяща грижи за растението.Температурата в стаята не трябва да е по-ниска от 23 градуса по Целзий. Помещението трябва да е добре осветено, но орхидеята не трябва да е на пряка слънчева светлина. Подхранвайте с минерални добавки основния корен, за да не се изтощи.

Кога да не използвате цитокининова паста?

Има определени условия, при които не трябва да нанасяте паста върху пъпките на орхидея. Не е подходящо третирането, ако растението е повреден от болести или вредители; ако храстът на орхидеята все още не е достатъчно зрял и няма сили да расте дръжката. Ако повече от една издънка расте на едно клонче, останалите трябва да бъдат премахнати. Не използвайте пастата върху корените или листата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com