Спазвайте тези 9 правила и орхидеята ви ще цъфти целогодишно

36876
Спазвайте тези 9 правила и орхидеята ви ще цъфти целогодишно
Снимка: Getty Images/Guliver

По отношение на цъфтежа на орхидеята, много любители на цветята дори не се замислят да си купят това растение. Разбира се, има и такива, които си я купуват! Но дали ще цъфти и у дома?

Всеки знае, че орхидеята е доста капризна и изисква стриктни грижи. За да цъфти, трябва да знаете способстващите фактори за това и да следвате определени грижи. Цъфтежът на орхидеята продължава от 2 до 6 месеца. Няколко родственици като Фаленопсис и Ванда, могат да цъфтят през цялата година.

За цъфтежа на орхидеята…

Неговата честота зависи от спазването на определени правила. Не забравяйте тези 9 важни условия за това.

1. Разберете възрастта на своята орхидея.

Ако сте купили нецъфтящо растение, и то не бърза да цъфти, може би все още е твърде младо. Различните видове орхидеи цъфтят на възраст от 1,5 до 3 години. За да определите дали орхидеята е достатъчно възрастна, трябва да преброите леторастите й. Възрастните растения са готови да цъфтят, ако имат от 5 до 8. Ако цветовете на орхидеята се появяват по-рано – това не винаги е добре. Факт е, че твърде младите растения не могат да разполагат с достатъчно сили, за да се възстановят след цъфтежа. Това означава и че орхидеята може да умре.

2. Не местете саксията

Мнозина знаят, че местенето за една орхидея е истински стрес за нея. Това цвете не обича дори незначителни движения. Орхидеята реагира на позицията по отношение на светлината. Ето защо, ако е необходимо, когато местите саксията, трябва след това да я поставите отново към източника на светлина, към който е била насочена и преди. Също така, не движете орхидеите при поливане. Движението влияе неблагоприятно върху растежа на цветето, особено в момента на растеж на стеблата.

Добавете тези 2 съставки към водата, с която поливате орхидеята, за да цъфти великолепно

3. Обърнете внимание на корените

Както знаете, корените на орхидеите са активно ангажирани в процеса на фотосинтеза, така че е важно да се погрижите за това те да имат достатъчно светлина. Движението на орхидеята отново не се препоръчва. Имайте предвид, че вместо керамични саксии е добре да използвате прозрачни пластмасови саксии с голям брой дренажни отвори. Не се препоръчва да засаждате растението в саксии с вълнообразни стени, защото корените му имат особена чувствителност към неравни повърхности. В допълнение, острите ръбове и елементи рискуват да наранят кореновата система, което ще навреди на растението като цяло.

4. Обърнете внимание на светлината

Слънчевата светлина е много важен фактор за цъфтежа на орхидеята. Без достатъчно светлина през деня (10-12 часа на ден), тези растения няма да цъфтят. Ето защо, есента и зимата, когато естествената светлина е много малко, цветята трябва да бъдат осветявани с лампи.

Фитолампите са специални лампи, предназначени за допълнително осветление на цветята: те дават много ярка светлина, в същото време не изсушават въздуха.

Ако орхидеята е започнала цъфтеж през есента или зимата, трябва да се грижите за нея, за да не умре заради кратките часове дневна светлина. Без допълнително осветление в тъмното, цветът може да изсъхне. Ако не можете да осветявате цялото растение, подгответе достатъчно светлина поне на върха на стъблото. Основното нещо е да се гарантира, че нито то, нито самото растение ще се нагрява.

5. Уверете се, че температурната разлика е допустима

Успешният цъфтеж на много видове орхидеи е в малката разлика между дневните и нощните температури. Ето защо, за да цъфти орхидеята, през нощта температурата трябва да е с едва 4-6 градуса по-ниска, отколкото в следобедните часове през деня. Разбира се, създаването на такива условия през цялата година не винаги е възможно. Въпреки това, от края на пролетта до началото на есента орхидеята може да се съхранява на открито, където се постига температурната разлика естествено. В прохладно време, когато цветята са принудени да живеят у дома, проветрявайте помещението редовно. Това трябва да става много внимателно, като се има предвид, че тези растения се страхуват много от течения.

Спасете вашата орхидея с тази „витаминозна бомба“

6. Правилно поливане на орхидеите

Поливането на орхидеите е необходимо да се случи след изсушаване на почвата – това ще даде възможност да се избегне загниване на корените. Тези условия се прилагат както през лятото така и през зимата, и се прилагат както за младите, така и за възрастните растения. Въпреки това, всяко правило си има своите изключения. След като се появят пъпки по орхидеята, поливането трябва да се намали с едно на месец.

В природата след цъфтежа започват да се развиват семената на орхидеите, така че трябва да се разпръснат в различни посоки в продължение на няколко километра. Това е възможно само в сухите периоди, в никакъв случай не и през дъждовния сезон. Ето защо, трябва да осигурите условия на орхидеята, колкото е възможно по-близки до природата – тогава цветето ще расте здраво и ще цъфти по-често.

Преди и по време на цъфтежа се изисква по-интензивно напояване. В период на покой поливайте, както обикновено (веднъж на 10-12 дни).

7. Овлажнете въздуха около растението

Друго важно условие за разцвета е влажността. Ако тя не е достатъчна, орхидеята може да спре растежа си или да изсъхнат преждевременно пъпките и цветовете.

Вие можете да поставите купа с вода до цветето, за да увеличите влажността в помещението, където орхидеята расте. Също така в много сухи периоди (когато у дома е включено отопление), пръскайте растението с вода. Подходящата влажност за орхидеите са нивата около 60% и по-високи.

Опитен градинар каза най-добрият начин за поливане на доматите

Ето какви методи да използвате, за да се радвате на богата реколта от домати тази година! 1) Традиционен метод Премахвайте излишните ...

8. Правилно подхранвайте растението

За да подхранвате орхидеята, се препоръчва използването на съединения на базата на фосфор и калий, тъй като те стимулират появата на пъпки. В допълнение, използването на такива торове осигурява формирането на здрави и силни цветове. Торенето с азот-базирани съединения не е подходящо и потиска развитието на стъблата.

Само шепа ОРИЗ ви е нужна, за да върнете блясъка на ОРХИДЕЯТА

9. Не се страхувайте да “стресирате” растението

Понякога, за да накарате една орхидея да цъфти, тя трябва да бъде подложена на малко стрес. Ако се случи така, че всички условия за цъфтеж са изпълнени, но тя упорито отказва да цъфти, това може да означава, че се чувства твърде добре. В този случай, цялостната система е насочена към растежа на зелена маса. Един от начините да стимулирате цъфтежа е предизвикването на малко “стрес” за орхидеята: да намалите поливането или да преместите саксията на по-хладно място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com