16 книги, които всяка жена трябва да прочете

95484
16 книги, които всяка жена трябва да прочете

Има книги, които прочитате набързо в самолета, после ги забравяте и никога повече не се сещате за тях. Има и други, които препрочитате отново и отново и всеки път откривате в тях нещо различно и вдъхновяващо. Ето за тези книги ще говорим. Вземете си чаша чай, а може би и кутия с носни кърпички и се пригответе да се сгушите с тях за много, много дълго време.

Ако искате сърцето ви да се разтопи, прочетете:

Едно дърво расте в Бруклин от Бети Смит

Франси използва книгите, за да избяга във въображаемия си свят от бедността на апартамента си в Бруклин. Майка й едва успява да свърже двата края, като чисти къщи, а баща й, алкохолик, припечелва каквото може като пеещ сервитьор. Книгата проследява живота на Франси в ранното й юношество по един магически, сгряващ сърцето начин. Пригответе се да плачете от началото до края.

Сестри за лятото от Джуди Блум

Най-добре написаната книга за приятелството на всички времена. Книгата проследява живота на героините от ранно юношество до зряла възраст. И с всеки следващ прочит става все по-добре.

Възлюбена от Тони Морисън

Възлюбена е невероятна книга. Има любов, разбито сърце, призраци, убийство, предателство, неочаквани обрати. Най-вече, обаче, става дума за откачените неща, които една майка иска за дъщеря си. След нея с чувство на благодарност ще си припомните колко готини всъщност са вашите собствени майки.

Краткият чуден живот на Оскар Уао от Джуно Диас

Оскар е дебел доминикански смотаняк. Това е историята на неговото семейство, преплетена с доминиканската история. Разказвачите се сменят, а текстът е изпълнен с бележки под линия. Тежка книга за любовта, семейството и какво означава да бъдеш мъж.

Ако преживявате раздяла, прочетете:

Яж, моли се и обичай от Елизабет Гилбърт

Това е най-добрата книга за раздялата на нашето време. Забравете за хейтърите, които й се подиграват. Всеки, който е страдал отчаяно, приключвайки дълга връзка, ще се идентифицира с Гилбърт и нейния плач на пода в банята, и ще се почувства добре от начина, по който тя успява да подреди живота си отново.

Ако имате нужда от мотивация или вдъхновение, прочетете:

Малки красиви неща от Черил Стрейд

Преди Черил Стрейд да стане световноизвестна с мемоара си Моето приключение в дивото (и с филмовата версия с участието на Рийз Уидърспуун), тя е водила анонимна рубрика за съвети в един сайт. Тази книга е събрала писмата на читателите, на които Стрейд отговаря честно и открито – за мъката, любовта, амбицията и много други.

Събрани съчинения на Дороти Паркър

Дороти Паркър е американска писателка, поетеса, драматург, сценарист и сатирик, известна със своето остроумие и остър език. Паркър е една от основателките на литературното общество „Кръглата маса в „Алгонкуин””. Когато я четете, имате чувството, че пише с повдигната иронично вежда – с други думи, ще я искате за приятелка и партньор в скептицизма.

Ако искате просто да избягате, прочетете:

Сексът и градът от Кандис Бушнел

Това е книгата, която ни убеди, че няма нищо лошо в това да си сам след 30. Освен това накара поколения жени да искат да живеят в Ню Йорк, да ядат къпкейк и да носят странни дрехи.

Алиса в страната на чудесата от Луис Карол

Освен че е забавно да откриете всички препратки към наркотиците, години след като сте я прочели за пръв път като дете, Алиса е чудесна история, когато искате да си вземете почивка от ежедневния живот.

Просто деца от Пати Смит

Историята на току-що пристигналата в Ню Йорк бъдеща пънк-икона Смит и нейният най-добър приятел (и понякога – любовник, муза и съквартирант), скандалният фотограф Робърт Мейпълторп. Този мемоар е като капсула на времето – една вълшебна епоха в изкуството и музиката, ода за приятелството, бохемския начин на живот и невинността на тези „диви деца”. Истинска и прекрасна, тя ще ви накара да поискате да прегърнете собственото си вътрешно „диво дете” – и да намерите собствения си „див” най-добър приятел.

Дори каубойките плачат от Том Робинс

Момиче, родено с толкова големи палци, че става професионална стопаджийка. Приятелката й, развратна каубойка на име Бонанза Джелибийн. Ранчо на човек, забогатял от продажба на душове. Книга за жените, на които им е писнало да се срамуват от телата си. Секси, феминистка и откачена - идеална за бягство от семейството ви по време на празниците.

Ако искате да задълбочите познанията си за феминизма, прочетете:

След войната от Тони Джуд

Нека обемът и привидно скучната тема (Европа след Втората световна война) не ви плашат. Джуд пише толкова увлекателно, че няма да скучаете и за миг. Освен това ще научите много неща не само за възстановяването на Европа от войната, но и за това как феминизмът си проправя път, за социалдемокрацията, държавното здравеопазване, социалната сфера и продължаващите конфликти за земи, колонии и религии. Това е книга, която ще искате да четете с маркер в ръка.

Вторият пол от Симон дьо Бовоар

Истинска феминистка, Бовоар спори убедено за равенството на жените, показвайки всички начини, по които те са били третирани векове наред като втора категория граждани. Докато я четете, ще кимате с глава, ще се съгласявате с нея и ще си дадете сметка, че откак е написана през 1940, досега всъщност не е направено кой знае колко по въпроса.

Ако минавате през труден период и искате някой, който да ви разбира, прочетете:

20 книги, в които можеш да се влюбиш

Казват, че всяка книга е интересна, стига да е близка до теб и твоя свят. На всяка трябва да се даде шанс, но малко са тези, които оста...

Стъкленият похлупак от Силвия Плат

В този полу-автобиографичен роман главната героиня се премества в Ню Йорк, за да работи в списание, но се разболява психически – също като Плат, която се самоубива скоро след излизането на романа.

Бели зъби от Зейди Смит

Историята на двама приятели в Лондон и широк поглед към расите, религиите и идентичността. Какво означава да пуснеш корени някъде? Дали асимилацията означава да станеш част от нещо по-голямо, или да изгубиш собствената си идентичност? Едновременно смешна и остра книга, която ще ви накара да се замислите за принадлежността – към раса, националност, религия или съвкупност от вярвания.

Луди години от Сузана Кейсън

Мемоарът на Кейсън за времето, прекарано в клиника за психични заболявания като млада, е превърнат в невероятен филм с Уинона Райдър и Анджелина Джоли. Грабваща история за умни, завладяващи героини, които се борят с психичните си страдания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com