Българин е световен шампион по информационни технологии

4788
Българин е световен шампион по информационни технологии

Георги Бошев, ученик от XII клас от Гимназията с преподаване на английски език „Гео Милев“ в град Бургас, постигна най-висок резултат на световното състезание за ученици Microsoft Office World Wide Championship 2016, което се проведе в Орландо, Флорида, от 7 до 11 август 2016 г. Той спечели в конкуренция с 400 000 участници от повече от 130 държави.

Георги Бошев и още четирима български ученици участваха в състезанието в рамките на проекта „Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“, реализиран от Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (FEBA Alumni) с финансовата подкрепа на Microsoft.

Георги Бошев и останалите участници се завръщат в България на 13 август 2016 г. с полет на „България Ер“ от Дюселдорф, който се очаква да кацне в 12.30 часа на Терминал 2 на Летище София.

„Щастлив съм, че успях да се сертифицирам до това ниво. Ще продължавам да изучавам технологии, макар моите основни интереси да са в областта на медицината. Участвам във всички възможни мероприятия, организирани от училището, свързани с технологиите“, каза Георги Бошев.

ИТ експерт: В България се увеличава надуването на стартъп балона

В България се увеличава надуването на стартъп балона. Всеки иска да измили нещо, независимо дали ще бъде устойчиво или не. Това заяви п...

Димитрина Тодорова, учител по ИТ на Георги Бошев, отбеляза, че през последните три години той се е подготвял изключително сериозно за участието си в световните финали заедно с преподаватели от Софийския университет, в рамките на проекта CareerIT. Георги Бошев е постигнал следните нива: Microsoft Office 2010 Specialist Master, Microsoft Word 2013 Expert. „В личен план се надявам неговият успех да мотивира колегите от гилдията да работят активно с учениците, за да постигнем още по-добри резултати. Георги показа, че с много труд, постоянство и упоритост няма невъзможни неща", каза още Димитрина Тодорова.

Николай Нетов, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на проекта "Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“, разказа, че успехът на Георги Бошев е резултат от четиригодишната им работа по проекта "Microsoft YouthSpark - Кариера в ИТ“, насочен към 20 000 ученици в средните училища, сред които ученици от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма. „На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ чрез Microsoft Imagine Academy, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит чрез менторство. За учебната 2015/2016 година най-високото ниво на световно призната професионална сертификация Microsoft Office Specialist и Microsoft Technology Associate са постигнали 900 ученици“, подчерта Николай Нетов.

FEBA Alumni е сдружение на възпитаниците на Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", основано през 2004 г. от 33-ма студенти, завършили факултета. Стопанският факултет е водеща институция в страната за обучение и изследвания в областта на икономическите и управленските науки. В рейтинговата система за висшите училища в България в периода 2011-2014 г. Стопанският факултет заема челните места в направленията "Администрация и управление" и "Икономика".

Microsoft YouthSpark e глобална инициатива на Майкрософт, която цели да осигури достъп на всички младежи до изучаване на компютърни науки и по този начин им помага да постигнат повече за себе си, семействата и общността си. Програмата дава възможности за развитие на повече от 300 милиона млади хора по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com