Българско кисело мляко превзе Америка

11678
Българско кисело мляко превзе Америка

Българското кисело мляко „Тримона” бе избрано за №1 в американската класация Dairy Foods за нови млечни продукти. Това не е първата висока оценка в САЩ за българската марка. Преди две години тя стана финалист и в конкурса „Произведено в Америка” на популярната телевизионна водеща и бизнес дама Марта Стюарт.

Зад киселото мляко „Тримона” стои пловдивчанинът Атанас Вълев. Той пристига в САЩ преди 26 години с китара в ръка. Музиката обаче му е хоби, а целта на презокеанското пътуване е да обмени професионален опит в агроинженерството. Остава в САЩ и завладян от ритъма на блуграса, е на път да се превърне в професионален музикант. Но съдбата ме е отредила друга роля. И така, един ден се захваща с производството на кисело мляко. Атанас Вълев разказва за това как успява да пробие на пазара с толкова нетрадиционен за американците продукт.

"Обяснимо е. Може би на много хора е известно, че благодарение на добрия маркетинг на американския пазар доминира така нареченото гръцко мляко, което е всъщност цедено мляко. Оказа се, че то е много подходящо за американския вкус. По-гъсто е и прилича на десерт. Но все повече хора обръщат внимание на здравословното хранене. Всеки, който се интересува, може да направи справка в интернет и да научи, че най-доброто кисело мляко е това, в което нищо не е добавено и от което нищо не е отнето, каквото е нашето", заявява той, цитиран от БНР.

Затова и слоганът на „Тримона” звучи като закачливо намигване по съседски: „Нека гърците си имат техните философи, киселото мляко оставете на нас”.

Оказва се, че нашата гордост – прословутата бактерия Lactobacillus bulgaricus, открита от д-р Стамен Григоров, която се използва при производството на българското кисело мляко и разнася славата на България по света, се развива прекрасно и в околностите на Ню Йорк. Въпросът може ли да вирее тази бактерия в други географски ширини вече не е актуален, твърди Атанас.

Отминаха времената, когато прочутата млечно-кисела бактерия се е взимала директно от природата. Тя, подобно на маята за хляб, може да се пренесе в контейнер и да се използва в млекопроизводството в различни страни. Може би известни щамове от бактерията са определящи за вкуса, но тя се използва в почти всички кисели млека, твърди той.

"На американския пазар има няколко кисели млека, подобни на нашето, но не се наричат „български”, въпреки че при производството им се ползват същите 4-5 бактерии, както при българското, включително Lactobacillus bulgaricus. Уникалността е в подбора. Нашата компания е подбрала най-добрата комбинация от щамове", заявява Атанас.

На въпроса кои са основните клиенти на киселото мляко „Тримона” – българи или американци, Вълев не се колебае.

Ще произвеждаме розово масло и кисело мляко съвместно с Китай

Два договора за започване на съвместни производства на розово масло и козметични продукти и на кисело мляко подписаха български и китай...

"Всякакви. Америка е сбор от хора, дошли от целия свят. Правил съм много промоции в магазините. Половината от опитващите мострите говорят с акцент. Т.е. повечето не са американци, а такива като нас – дошли да живеят в тази страна. За мен беше учудващо, че киселото мляко е популярно на много места по света – и в Ямайка, в някои африкански страни, Мексико, Швеция", допълва той.

Месечно около 6000 галона кисело мляко с марката „Тримона” потегля от Ню Йорк към магазините в 40 щата, главно по Източното и Западното крайбрежие. Предстои тежка „борба” с конкуренцията още в десетина щата, допълва Атанас.

"Повечето от консуматорите не знаят какво е българско кисело мляко. Ние хвърляме огромни усилия, за да разясняваме що е то българско кисело мляко и с какво се различава от другите", заявява той.

Макар успешен в бизнеса си, Атанас често се сеща за България – природата, роднините, приятелите, и поддържа връзката жива. Въпреки катаклизмите, през които преминава страната, той е оптимист.

"Явно има много недоволни хора от това, което се случва. Но изключително се надявам на поколението „Милениум” – хората от 18 до 35 години. Според мен бързо ще се случат промени, които ще дойдат точно от тези млади хора", заявява той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com