Детски празник: "В добра глава - сто ръце"

1548
Детски празник: "В добра глава - сто ръце"

Талантливи деца от район "Илинден" в София ще празнуват в навечерието на Деня на българската писменост и култура с мъдростта на предците ни. Под мотото "В добра глава – сто ръце" ще звучи идеята, че културното ни наследство и историята на народа ни са част от доброто мислене, разбиране, светоусещане сега, правят ни по-мъдри и по-добри. И в същото време, че с него сме част от общоевропейското културно пространство и история.

На откритата сцена в парк „Св. Троица” ще видим млади таланти, артисти от всички училища, читалища и школи в района, танцьори, певци, инструменталисти.

Тържествено шествие по повод Деня на славянската писменост

Столичната община и Министерството на образованието и науката организират празнично общоградско шествие по повод Деня на българската пр...

Малки художници, сред тях участниците в ателиетата на Детско-юношеска работилница ДЮРИ от 3-то СУ „Марин Дринов”, 113-то СУ „Сава Филаретов” и НЧ „Роден край-1931”, ще направят първия си пленер на открито.

Изложбата „Мъдростта на народа ни” ще покаже трогателно красиви детски творби на тема „Български светци и празници”. Рисунките представят Светците на вярата ни – герои на българската празничност, но и на много вълшебни разкази и предания за тях. Как и защо на земята се появява синът божи, Спасителят? Как чудното негово раждане променя света и го разделя завинаги на преди и след това? Как момиченцето Мария изкачва високите стъпала на храма, а след време зачева от духа господен, от китка босилек или от елмазено камъче? Как св. Иван откраднал знамето на дявола? Как св. Илия се възнесъл с огнената си колесница на небето, за да лети с нея по небесния калдъръм и до днес? Дали от тропота на копитата на огнените му коне се образуват гръмотевиците, а от свистенето на камшика му стават светкавиците? Как събира мъглите и облаците и ги заключва в Черното море и чрез дъжда и плодородието или сушата и глада раздава правосъдие на земните, слаби и твърде често грешни хора? Как бог превзел царството на дявола с помощта на св. Петър? Как св. Никола пазил дома на един стопанин от крадци, спасил лодкаря Антон в бурното море, а заедно с брата си, св. Илия, се борили с морската юда, уловили я и я отвели със себе си?

Детският празник ще се проведе на 23 май от 16 до 19:30 часа в парка „Св. Троица”. Организатор е фондация „Детето и фолклора” с партньорското участие на столичен район „Илинден”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини