Деултум – загадката на Странджа

50254
Деултум – загадката на Странджа

Близо три милиона лева ще бъдат реализирани в бургаската община Средец за проекта "Деултум - врата към загадъчната Странджа". Той е финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" и е насочен към създаването на модерна инфраструктура и развитие на Дебелт като туристическа дестинация.

Античният Деултум е разположен на площ от 83 хектара. Тук има паметници и култури от бронзовата епоха до наши дни. Благодарение на тази многопластовост през 2003 година Европейската комисия посочва Дебелт като най-значимият от археологическите резервати в България, съобщи агенция Крос.

23 години обектът е забравен от държавата и едва през тази година получава 50 хиляди лв. за разкопки. През това време музеят почти се разпада, а всички експонати се съхраняват в хранилища.

Директорът на музея се надява, че след година седем от сградите в археологическата база ще бъдат възстановени и всичко, открито под земята в резервата "Деултум", ще бъде достойно представено.

"Археологически резерват "Деултум" е единственият археологически резерват на България, който носи знака "Европейско наследство", заедно с Борис Христов, заедно с Васил Левски и центъра на Русе, което за нас е огромна чест и достойнство.", каза Красимира Костова - директор на археологически музей "Деултум".

Тя допълни, че ако Дебелт се разработи и експонира, ще може да бъде сравнен с Никополис ад Иструм като постижение на археологическата дейност в България.

Редактор: Евгения Гигова

Уникално тракийско златно съкровище намериха в Свещари

Уникално тракийско златно съкровище намериха в Свещари. Екипът на проф. Диана Гергова, един от най-изтъкнатите специалисти по тракийска...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com