Храна с кауза в Смолян – за медиците на първа линия

5569
Храна с кауза в Смолян – за медиците на първа линия
Снимка: Pexels

Вече близо два месеца учители и ученици приготвят топъл обяд за медиците на първа линия в областната болница на Смолян, а родопчани от цялата област даряват средства и продукти за добрата кауза.

Ученици от Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство „Никола Вапцаров“ ежедневно приготвят вкусен и питателен обяд за медиците на първа линия в борбата с Ковид-19.

Стартът на кампанията беше на 23.11.2020 г. и продължава до днес, като всеки ден екип професионалисти подготвя 45 порции в тристепенно обедно меню – супа, основно ястие и десерт.

Работата се върши от професионален готвач, осигурен от ОУ „Стою Шишков“- Смолян, трима педагогически специалисти по професионална подготовка, помощник кухня и медицинско лице, участващо при структуриране и избор на меню с необходимите за деня хранителни нутриенти.

В изпълнението на рецептите участват ученици в часовете по учебна и производствена практика според седмичното разписание на учебните занятия, при стриктно спазване на епидемичните мерки, казват от училището.

Дарителските акции не спират - вече няколко месеца хора с големи сърца от цялата област продължават да даряват, за да има топла храна за хората в бели престилки. Докато те нямат почивка и време дори за един обяд, ученици, учители и професионални готвачи готвят, а родопчани даряват средства и продукти.

 

 

„Топлата храна е повече от добре дошла за уморените и незнаещи какво е отдих медици в областната болница. А това е само началото. Учениците и техните наставници – Учителите с главна буква, са убедени в правотата на делото си и продължават – нищо, че училищата в страната минаха на обучение в електронна среда“, казва директорът на гимназията Антоанета Караджова.

В благородната инициатива се включва и друга професионална гимназия – от ПГТТ „Христо Ботев“ в Смолян доставят храната до болницата.

При преминаване на обучение в електронна среда от разстояние часовете по учебна и производствена практика се съчетават с приготвянето на храната за медиците. Възможностите, които дава образователната платформа на Microsoft Teems, позволява на учениците пряко да наблюдават целия технологичен процес в реална работна среда.

 

 

Същевременно им се поставят задачи за самостоятелна работа по приготвяне на ястия, които преди това са имали възможност да видят на живо, а и са изпълними в домашни условия.

„Инициативата е на областния управител Недялко Славов“ – пояснява директорката на гимназията по туризъм и строителство Антоанета Караджова. И допълва, че в организацията се включва и началникът на Регионално управление по образованието Мария Семерджиева. Реалната работа започва в края на ноември месец м.г., преди училищата да преминат на онлайн обучение. Инициативата обаче не прекъсва и след това.

Първите пари за изхранването на медиците за седмица предоставя областният управител Недялко Славов. Впоследствие се включват още дарители, а към настоящия момент подкрепата за кампанията е огромна.

 

 



„След като сме тръгнали веднъж по този път, продължаваме. Щафетата поеха преподавателите по практика, заедно с готвачи професионалисти в готвенето. Уговорката е Клубът на професионалните готвачи в Смолянския регион да даде рамо на колегите от гимназията. Нашите деца са доказали своята зрялост и отговорност, както и че можем да им вярваме. Запретваме ръкави и няма да спрем до тук с каузата – топъл обяд за медиците на първа линия“, категорична е Караджова.

Учебният ресторант на професионална гимназия по туризъм отново е зареден с екологични хранителни продукти, този път дарени от земеделски производители от град Девин и село Гьоврен.

Над 7600 лв. са събрани "За децата на героите в бяло"

Над 7600 лв. са събрани до момента „За децата на героите в бяло“. Инициативата е за финансово подпомагане на децата на почи...

 

 

Продуктите за новото седмичното меню предостави ДФ „Земеделие”- Смолян. В дарителската кампания „Топъл обяд” се включиха и огнеборците от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян.

„Радваме се, че щафетата се пое и благотворителността се поддържа от професионални гимназии по туризъм в цялата страна, което показва отговорност на обществото в трудни времена, за да успеем заедно“, посочи в заключение Антоанета Караджова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини