X
 
 

Изкуството на ябълките в центъра на Пловдив

3165 0
Изкуството на ябълките в центъра на Пловдив
Снимка: Божилова
Намери се най-сетне място за една 15 годишна идея. Идеята е на Красимир Кумчев, аграрен консултант и производител на ябълки, един човек, свързан с тоя плод още отпреди десетилетия, когато ръководеше най- големия ябълков масив може би в света. АПК-то тогава снабдяваше с ябълки цяла Москва, но днес е само спомен. Не е ясно какви ябълки ядат днес московчани, но ние купуваме ябълки от Полша, а тоя библейски плод се превръща все по- бързо в кандидат за Бялата книга.

Красимир Кумчев е от хората с интереси и към земята, и към изкуството, а и твърдо вярва, че осемхилядната история на Пловдив се дължи в голямата си част на плодородната земя наоколо. Опитите му да направи поне витрина на това плодородие в града траят 15 години и са уважени от три кмета, но са претърпели неуспех. Първоначалната идея е била да се засади площ на територията на Международния панаир, аха да стане и собствеността се сменя и идеята изстива. Следващият кмет се насочил към Небет тепе, но и там ударили на камък. В буквалния смисъл. Третият - Славчо Атанасов, дори аташирал към Кумчев човек от общината, с когото да обикалят града и да търсят място. Положили големи усилия, но пак не успели. Когато предложил дръвчета в големи саксии да бъдат разположени над подлеза на ул. "Гладстон", проектантите са казали, че той няма да издържи.

Така мечтата за бутикова, но съвсем истинска ябълкова градина в Пловдив остава невъзможна. Допреди дни, когато с идеята се запознават не управници и не земеделци, а двама от изтъкнатите интелектуалци на града - писателите Недялко Славов и Александър Секулов. Щом чул за тази несбъдната тайна ябълкова градина, драматургът на Пловдивския театър и управител на едно от заведенията в Капана, известно с богатата си културна програма, Сашо Секулов, просто му казал, че, само да си изпият кафето и ще му покаже къде ще се сбъдне ябълковата мечта.

И тя наистина се сбъднала буквално за два дни. Седем дървета от четири подбрани сорта вече са засадени в оградена с жив плет неголяма зелена площ точно срещу стария вход на Съдебната палата в Пловдив, на метри от оживения булевард "Шести септември". Това все още е в границите на Капана, така че артистичният квартал още догодина ще предложи нова атракция - хубави български ябълки.  

Дръвчетата са тригодишни, едното има плодни пъпки и обещава сигурна реколта още следващото лято, останалите също са на път. Един от сортовете - червена превъзходна - ще бъде и с надпис и ще дава наистина необикновени сувенири от Пловдив. По соларна технология Кумчев всяка година произвежда подобни надписани ябълки в градините си край Трилистник - текстът или картинката се залагат при растежа и с узряването на плода се появяват като неделима част от кората му. 

А цялата история показва, че когато ябълката на познанието падне върху глава, която е достатъчно узряла, за да я оцени, се ражда ябълкова градина.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...