Лекари спасиха от почти сигурна ампутация крака на жена

10263
Лекари спасиха от почти сигурна ампутация крака на жена
Снимка: iStock/Guliver

Лекари спасиха крака на възрастна жена, при която е имало 95% вероятност да го загуби. За историята разказа БТВ. 

Здравословните проблеми на 66-годишната Тодорка Велчовска от врачанското село Три Кладенци започнали преди три години. „Получих исхемичен удар в мозъка, ходих във Враца, оправиха това нещо, но не можех да пазя равновесие. Все трябва да се държа за нещо, за да мога да ходя и кракът започва да отслабва. Остава на кожа и кост, но не боли“, разказва тя.

Кметът на Божурище към всички лекари: Благодаря ви, че сте нашите спасители!

На всички лекари, желая сила, доброта и човечност, чрез които да бъдат нашите спасители. Особено в тежките времена на пандемия. Благода...

В средата на септември тази година състоянието ѝ се влошава. Разчита единствено на медицинската помощ на личния лекар в селото. „Както си лежах, от пръстите нагоре целият крак започна да изтръпва. Извиках лекаря, дойде. Каза, че е нерв. Взех лекарства, но кракът не се оправяше“, добавя тя.

Тодорка живее съвсем сама. Съпругът ѝ, с когото нямат деца, починал преди девет години. Затова разчита единствено на съседите си. Те завели жената до болницата във Враца. „Като пристигнах във Враца при д-р Димитров, той каза, че кракът на 95% е загинал и има само 5% шанс да ми спасят крака. Тогава си мислих "Край на живота ми". Нищо повече. Без крак. Сам човек. Няма дете, няма роднини. Никой. Едни съседи. Какво може да си мисли сам човек? Край и си мислиш дано не се събудиш повече“, спомня си възрастната жена.

Лекарите от врачанската болница посъветвали Тодорка да потърси последната си надежда за спасяване на крака при екипа на проф. д-р Васил Червенков от Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Токуда“. „След като отпушихме илиачната система, остана този дефект, който представлява високостепенно стеснение на границата между общата и външна илиачна артерия, за който се наложи да поставим един покрит стент. В този сегмент виждате протеза от говежди перикард, който е много устойчив на инфекции и е подходящ за пациенти като нея“, обяснява проф. Червенков.

„Тя дойде с изключително закъснение на запушване на лявата илиачна артерия и нейният ляв, долен крайник беше в критична исхемия и непосредствено заплашен от ампутация. На наш език исхемия означава тежка артериална недостатъчност на кръвоснабдяването, което може да застраши крайника и да има нужда да бъде ампутиран“, добавя той. След като я приемат правят ангиография – цветна снимка, която показа запушването на илиачната система в ляво. „Оперирахме я в срочен порядък. След това се наложи да се направи втора операция, защото се реализира второ запушване след първата операция“, казва още проф. Червенков. Вероятността Тодорка да загуби крака си е била много голяма.

Ученик от Ловеч спаси възрастен мъж

Ученикът Николай Борисов от седми клас на Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч спаси живота на възрастен мъж с бързите ...

„В събота направиха операция седем часа. Другата седмица направиха още една шест часа. Но кракът вече беше леден, все едно го изваждат от фризер. След втората операция кракът започна да се затопля. Денонощни грижи бяха над крака ми. Тезо хора дадоха и невъзможното да ми спасят крака. Не спасена аз съм преродена“, добавя 66-годишната жена. Тодорка ще запомни не само професионализма на лекарите, но и човешкото им отношение.

„Пациентката се възстановява много добре, тя на практика се движи абсолютно самостоятелно. Ползва си левия долен крайник пълноценно“, обяснява проф. Червенков. Няколко дни по-късно Тодорка вече е изписана от болницата и е в дома си в село Три кладенци. Все още се възстановява от операциите, но се радва, че вече си е вкъщи. „Без проходилката мога да си ходя до хладилника да си взимам, каквото ми е нужно. До гардероба да стигна, да пипна, да си пооправя. Всичко си мога и накрая сядам и гледам телевизия, това правя“, разказва тя.

Тодорка изразява благодарност към проф. Червенков и екипа му. „Радостта, която изпитах, когато кракът се затопли, няма да я забравя никога“, добавя тя. 66-годишната Тодорка е щастлива, въпреки всичко, през което е минала, защото всеки ден се убеждава, че доброто е около нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com