Момиче от Смолян с кралско признание - специално изсечена монета

14984
Момиче от Смолян с кралско признание - специално изсечена монета
Снимка: ММеждународна награда на херцога на Единбург

Главният офис на фондация "Международна награда на херцога на Единбург:, ситуиран в кралския замък Уиндзор, награди Румяна Ашкова от Смолян. Благодарственото писмо и специална възпоменателна монета, изсечена от Кралския монетен двор, са изпратени от принц Едуард – син на принц Филип, херцога на Единбург.

По случай стогодишнината от рождението на принц Филип основаната от него младежка програма отбелязва някои от най-вдъхновяващите си доброволци.

Днешният ден – 5-ти декември, е нарочно избран за признанието, тъй като на тази дата светът чества Международния ден на доброволеца.

Момичето е отличено заради изключителната подкрепа за младите хора чрез участието си в международната младежка програмата за личностно развитие.

„За мен е привилегия да бъда един от 100-те доброволци към наградата, които получават това ценно признание. С дейностите си до момента съм успяла не само да помогна за развитието и популяризирането на програмата, а да усъвършенствам себе си и да натрупам полезен опит. Наградата на Херцога на Единбург има специално място в живота ми. Тя за пръв път ме сблъска с доброволчеството. Пет години по-късно продължавам да отделям от свободното си време, енергия и усилия в полза на неправителствени организации, благотворителни инициативи, Алумни общността на Наградата в България, както и университета, в който уча - University of Surrey“, заяви за Actualno.com Румяна Ашкова.

(Специалната монета - една от само сто изсечени, и благодарственото писмо)

За Румяна Ашкова приключението с наградата на херцога на Единбург започва през 2016 г., като участник на ниво „Злато“ от Младежкия информационно-консултантски център „МОГА“ в Смолян. Тя е един от първите седем носители на златна награда в България през 2018 г, връчени в София. 

Днес, 5 години по-късно, тя активно участва в дейността на фондацията, председател е на Алумни клуба (общност на всички носители на наградата) – б. р.) в България. Като доброволец с помощта на екипа на фондацията тя разработи стратегия за стартиране и разширяване на Алумни общността в България. Същевременно учи Business management в University of Surrey в Гилфорд и до скоро работи като Сonsumer Marketing Traineе в Теленор. Участва в организирането на събитие за набиране на средства за програмата в партньорство с британското посолство. Подкрепя редица дейности у нас, като споделя опита си, вдъхновява и насърчава участието на младежи в нея.

(2018 г. - връчването на златната награда. Румяна е между президента Румен Радев заедно и главния международен секретар на фондацията Джон Мей

„Херцогът на Единбург и Кралският монетен двор поддържаха близки отношения в продължение на много години, като принцът беше председател на Консултативния комитет на Кралския монетен двор от 1952 до 1999 г. Ето защо за нас беше удоволствие да създадем монета, отбелязваща наследството на този забележителен човек, и да подкрепим работата на благотворителната организация, като подарим 100 монети на 100 невероятни доброволци“, заяви директорът на отдел „Възпоменателни монети в Кралския монетен двор Клеър Макленън, цитиран от фондацията.

”Отдадеността на Румяна към Наградата е доказателство за това как един млад човек разгръща безкрайния си потенциал и се завръща, за да се отблагодари на общността със страст и решителност. Изглежда, че тя процъфтява в дългосрочната си доброволческа ангажираност с развитието на общността и набирането на средства. Тя наистина е наградата на програмата в България", казва Лилия Харизанова, изпълнителен директор на фондацията у нас.

Вдъхновяващите доброволци се честват по целия свят: от Фиджи до Финландия и от САЩ до Уганда.

Всяка година повече от един милион млади хора започват участието си в тази програма по света, подкрепяни от почти 200 000 доброволци в 130 държави и територии. От началото, през 1956 г., до днес в нея са участвали милиони хора.

За последната година програмата у нас работи с повече от 160 младежи, които отделят по 1 час всяка седмица, за да бъдат доброволци. Наред с тях, младите хора са подкрепяни от повече от 600 ментори в избраните от тях дейности, повече от 250 лидери и над 100 обучени супервайзори и оценители.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com