Олимпийските ни медалисти с пожизнени месечни премии (видео)

17361
Олимпийските ни медалисти с пожизнени месечни премии (видео)

Пожизнени месечни премии ще получават олимпийските медалисти на България. Това реши Народното събрание с промените в Закона за физическото възпитание и спорта, които бяха гласувани на второ четене.

Средствата за един медал се определят, както следва: златен медал – три минимални работни заплати, установени за страната; сребърен медал – деветдесет на сто от три минимални работни заплати, установени за страната; бронзов медал – осемдесет на сто от три минимални работни заплати, установени за страната.

МОК взе медалите на четирима призьори от Олимпиадата в Атина

Медалите на четирима призьори от Олимпийските игри през 2004 година в Атина бяха отнети от Международния олимпийски комитет (МОК). При...

Депутатите решиха да се отпуска пожизнена месечна премия и за личните треньори на олимпийските медалисти, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по смисъла на Кодекса за социално осигуряване. Право на месечна премия имат личните треньори, които: са посочени от съответния олимпийски медалист в декларация, представена пред Българския Олимпийски Комитет; са били пряко ангажирани с тренировъчната дейност на олимпийските медалисти за срок не по-малък от 4 години.

Пожизнена месечна премия ще получават и старши треньорите на сборните олимпийски отбори по съответния спорт, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, предаде Агенция "Фокус". Право на месечна премия имат старши треньори на сборния олимпийски отбор по съответния спорт, в който има спечелени олимпийски медали, които са участвали в подготовката на отбора най-малко един пълен олимпийски цикъл.

Еднократна парична помощ ще се отпуска и на деца на олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност, чието право е прекратено поради смърт. Право на парична помощ имат децата на олимпийските медалисти по смисъла на Закона за наследството, които не са навършили пълнолетие, както и лицата, които са навършили 18-годишна възраст при кандидатстване във висше училище, но не по късно от 25-годишна възраст.

Заявленията за получаване на парична помощ се подават до министъра на физическото възпитание и спорта от законен представител на детето до навършване на пълнолетие. Постъпилите заявления се разглеждат в срок до един месец от комисия, назначена със заповед на министъра на физическото възпитание и спорта. Комисията включва представители на Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и на Държавната агенция за закрила на детето.

Нейков: За провала на Олимпиадата са виновни федерациите

Когато имаме някакви първенства - европейски, световни, очакванията ни са големи, каза в сутрешния блок на ТВ7 министърът на физическ...

Законът влиза в сила от 1 януари 2013 година.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини