Рекорден размножителен сезон за къдроглавите пеликани в Природен парк "Персина"

7010
Рекорден размножителен сезон за къдроглавите пеликани в Природен парк "Персина"
Снимка: БГНЕС

За пета поредна година къдроглавите пеликани, гнездящи в Природен парк „Персина“, имаха успешен гнездови сезон. Изключително радващо е, че през 2020 г. бе сформирана нова гнездова колония на вида върху наколната дървена платформа в Мъртво блато, върху която 8 двойки успяха да отгледат общо 6 малки. Успешен бе сезонът и за колонията в блатото Песчина, където 22 двойки успяха да отгледат 34 малки. Малките пеликанчета отлетяха в края на месец юли, като към момента се придържат в близост до платформите в двете блата на остров Персин. Това съобщиха от пресцентъра на Природния парк. Общо в ПП „Персина“ през 2020 г. загнездиха 30 двойки къдроглави пеликани, които отгледаха 40 малки, което е нов рекорд за района. Интересен е и фактът, че за поредна година, блатата на остров Персин привлякоха над двеста розови пеликани по време на размножителния сезон, които също използваха наколните дървени платформи, но само като място за почивка и нощувка.

През 2016 г. за пръв път от 60 години насам бе сформирана нова гнездова колония на къдроглавя пеликан в България – в блатото Песчина, като дотогава единственото място, където видът се разможаваше успешно у нас, бе езерото Сребърна. През 2020 г. бе сформирана още една нова колония в Мъртво блато, отново на остров Персин, с което гнездовищата на този застрашен вид в страната станаха три. Двете блата са част от Поддържан резерват „Персински блата“ намиращ се на острова, в обсега на който са включени още Старото блато и Дульова бара.

Кино в двора на Гьоте-институт и през август

Откритото кино в двора на Гъоте-институт продължава своята програма и през август, като представя документални и игрални немски филми и...

Грижата за гнездовите колонии в Природен парк „Персина“ не се изразява само с дейности по редовен мониторинг и поддържане на наколните дървени платформи в добро състояние, така че да осигуряват сигурно и безопасно място, на което пеликаните да могат да отглеждат своите малки. От първостепенна важност е и подържането на водния режим на влажната зона на остров Персин, която беше възстановена през 2008 г. Наличието на вода в блатата е ключов фактор за средата на живот на редица водиплаващи обитаващи острова.

И тази зима, много преди началото на размножителния сезон, служители на Дирекцията на природен парк „Персина“ и доброволци от Българското дружество за защита на птиците, изградиха нова наколна дървена платформа в блатото Песчина с обща площ 62 кв.м. на място на старата такава. Беше окосено и събрано достатъчно количество тръстика, с която да се покрият и трите платформи за гнездене на пеликаните на остров Персин.

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се извършват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма Life на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.

Снимка: архив

Все повече читатели във варненските библиотеки

Увеличават се читателите на варненските библиотеки, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Две са библиотеките в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com