С края на лятото започват местните събори

5603
С края на лятото започват местните събори

Тракийски фолклорен събор „Фисекът пее” ще се проведе днес в село Буховци. Това съобщиха от Община Търговище. Началото на програмата е в 10.00 часа, на площада в селото. В осмото издание на събора се очакват над 150 участници от областите Добрич, Русе, Шумен и Търговище, които ще представят тракийски песни. Организатор на проявата е Народно читалище „Развитие – 1906“, село Буховци. На 8 септември в село Драгановец ще се проведе вече традиционният Празник на баклавата и честване на 90 години на местното читалище „Христо Ботев – 1927“. Тържества по повод 110 години от създаването на НЧ „Просвета – 1907“ ще се състоят на 9 септември в село Надарево. Празничната програма на читалищата в общината ще продължи на 14 септември, когато гости ще чакат отново в село Буховци за Празника на мекицата. На 22 септември е Традиционният общински празник „Под крушата на осенската поляна“, посветен на Деня на независимостта на България. Тази година в него ще участва група „Вакали“. Читалищата от общината ще представят изложба, с надслова:“Есен в буркани“. Седмият фестивал на народното творчество „Сребърни пафти“ ще събере гости и участници на 24 септември в село Острец.

Във Вълчи дол, Варненско с традиционните „народни борби” и фолклорен празник продължава празничната програма по повод 43 години от обявяването на Вълчи дол за град, става ясно от съобщение на общината. Днес ще бъде празничен ден, който ще предложи разнообразна програма от спортни и музикални мероприятия. От 9.30 часа започват традиционните „народни борби”, организирани в чест на почетния гражданин на град Вълчи дол – Петко Сираков. От 12.00 часа във футболна битка на малки вратички един срещу друг ще се изправят детските отбори на „Вихър” – Вълчи дол и „Спортист” – село Михалич. Общинският фолклорен празник започва два часа по-късно. В него ще вземат участие самодейни състави от всички читалища от общината. Вечерната програма ще започне в 19.00 часа. Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа”, певецът Лазар и поп-фолк звездата Анелия ще предложат на зрителите незабравимо шоу и емоции.

Големи църковни празненства започват в Рилския манастир

Големи църковни празненства ще се състоят на 18 август в Рилския манастир. Поводът: тази година се навършват 1070 г. от кончината на о...

В Смолян ще се проведе Второ Национално изложение на местните породи овце в Родопите под надслов: „Овцевъдството – наше минало, настояще и бъдеще”. Началото на изложението ще бъде в 11.00 часа днес до параклиса „Св. Дух” на Смолянските езера, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Събитието се организира от „Асоциация за развъждане на Среднородопска, Каракачанска, Родопски цигай овце и Каракачански кон” със съдействието на земеделското министерство. Събитието ще се открие официално от министъра Румен Порожанов в 12.00 часа, съобщават организаторите. Събитието се осъществява с партньорството на Община Смолян. В рамките на изложението ще бъдат представени животни от традиционни за региона породи: овце от породите Среднородопска, Каракачанска и Родопски цигай; Родопско късорого говедо; Каракачански коне и пастирски кучета. В програмата на събитието са предвидени конкурс, в който ще бъдат отличени най-добрите животни от съответната порода; представяне на млечни продукти от местни фермери и дегустация на традиционни натурални храни. Ще има организиран безплатен транспорт, който ще тръгва от Автогара Смолян в 10.00 и 10.30 часа. Изложението ще е съпътствано от фолклорна програма с жива музика и народни танци, в която ще вземат участие Валя Балканска, Петър Янев и др.

В Банско се предвижда с концерт на Драгана Миркович да приключи "Банско Балкан Фест“, който се провежда от 1 септември в града, уточняват в съобщение от пресцентъра на община Банско. Лятната фестивална столица събра култови български, сръбски и гръцки изпълнители. Сръбската прима Драгана Миркович, която повече от 30 години е на върха на музикалната сцена, ще пее в Банско и ще се присъедини към фестивала тази вечер. Още една сръбска изпълнителка – Злата Джуркович, ще подгрее публиката днес, преди неотразимата Драгана. Освен коронована Мис Сърбия, Злата е реалити звезда и любима певица на футболиста на „Атлетико Мадрид“ Зоран Негуш, който ѝ плати 7 000 евро, за да му изпее три песни на рождения ден на капитана на „Манчестър Юнайтед“ Неманя Видич. Това е първото участие на красивата сръбкиня в български фестивален формат.

Водещ на празненството на неравноделния ритъм и горещата източна кръв ще бъде небезизвестният Борис Солтарийски, уточнява агенция Фокус. Специално за феновете, организаторите са осигурили допълнителни LED екрани, които да позволят на всички, дошли в Банско, да слушат и гледат своите любими изпълнители. Входът е свободен.

Припомняме, че днес с грандиозен концерт на Васил Найденов ще зарадва жителите и гостите на Димитровград във връзк с честванията на 70 години от създаването му.

Правителството не почете Деня на независимостта, тържествата започнаха без тях

Нито един от официалните представителите на правителството не се присъедини към  официалните чествания на 106-та годишнина от Неза...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com