Учителка намери на улицата 600 лв. и ги предаде в полицията

7360
Учителка намери на улицата 600 лв. и ги предаде в полицията
Снимка: ОДМВР - Търговище

За по-малко от три седмици ръководството на РУ - Попово за трети пореден път прие свои съграждани, намерили изгубени на обществено място парични суми, и своевременно предали ги на полицията, за да бъдат установени собствениците им, и да си ги получат обратно. Това съобщиха от ОДМВР-Търговище.

И докато предишните два пъти поканените в управлението, за да получат благодарност за доблестната си постъпка, бяха ученици, този път цветя от началника му гл. инсп. Ивелин Христов за хуманния си жест получи учителката в Професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“ в гр. Попово Петя Цанева.

На 1 юни малко след 16:00 часа тя се прибирала вкъщи по бул. „България“ в града – след приключване на матура, където била квестор. Изведнъж видяла разпилени по земята банкноти – 12 броя от по 50 лв., т.е. на обща стойност 600 лв. Вдигнала ги от земята и веднага позвънила на съпруга си. Той дошъл и двамата заедно отишли в районното управление, където предали намерената сума. „Не сме и помисляли за някакъв друг вариант, освен да ги върнем – сподели на срещата тя. „Та това може би е месечната заплата на някого, или с парите някой е планирал да си купи лекарства, или нещо за децата си. Ние също сме родители и добре знаем, че не е лесно в днешно време да се отглеждат деца“.

Петя е завършила история и има 20-годишен стаж като учител по обществени науки.

Станала ѝ много приятно, когато ѝ се обадили собствениците на изгубената парична сума. Хората дошли в дома ѝ, за да ѝ благодарят. И с още нещо се гордее Петя: „Двете момчета, които предадоха преди няколко дни в полицията изгубен мъжки калъф с документи, пари и разплащателни карти, са мои ученици. Преподавам на децата етика и морал, старая се да помогна за изграждане на ценностната им система, и считам, че личният пример също е много важен в това отношение“, каза още тя.

Със сигурност Петя Цанева с благородния си жест е чудесен пример както за съгражданите и учениците си, така и за своите две деца – дъщеря студентка и син седмокласник. „Да вярваме в съхраненото добро начало у хората!“, пожела тя на участниците в срещата. 

От името на ръководството на областната дирекция на МВР и на РУ - Попово началникът му гл. инсп. Ивелин Христов ѝ поднесе цветя с думите: Тези доблестни постъпки сами по себе си красноречиво говорят какви хора живеят в града и общината ни. И дано те са колкото се може повече. А хейтъри в социалните мрежи, у които подобни доблестни прояви да предизвикват учудване и неразбиране, за съжаление винаги ще се намират“.

На ръководството на ПГСС „Н. Пушкаров“ в гр. Попово е изпратено благодарствено писмо от ръководството на ОД МВР - Търговище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com