Велинград се тревожи за водата си заради потенциален добив на волфрам

3157
Велинград се тревожи за водата си заради потенциален добив на волфрам

Опасенията от евентуален добив на волфрам в близост до Велинград растат, тъй като в концесионната територия на пловдивската фирма "Ресурс 1" има запечатана преди 30 години уранова мина. Заради това има предположения, че при добив на волфрам на повърхността и в питейната вода на Велинград може да попадне и уран.

Концесията обхваща около 5 квадратни километра в Родопите, на няколко километра от Велинград, край село Кръстава. Тя е предоставена на пловдивската фирма с решение на Министерския съвет от 2009 г., но добив досега не е започнал. Утре, 18 май, ще има заседание на 7-членен състав на ВАС относно бъдещето на концесията. Намеренията на концесионера са да вади волфрам, но в града има опасения, че в сондажните ядки има и уран, пише в. "Телеграф".

ВиК-Велинград си мълчало четири месеца за проби с повече уран

Глоба от 15 000 лева е на път да плати ВиК-Велинград, защото се е забавило четири месеца да изпрати на РЗИ-Пазарджик данни от изследван...

Проблемът е, че две от реките, които носят вода на Велинград, минават през бъдещата работна площадка. Те са на 10 и 27 м от извършените сондажи. Това засилва притесненията, че водата на града може да бъде замърсена.

"Аз ще съм първият, който си взима децата и изчезва", коментира управителят на общинската водна фирма Йордан Нанов. В момента той се е заел с учредяването на санитарно-охранителни зони около водоизточниците, каквото е изискването на нормативната уредба, но досега не е било извършено по неясни причини. Най-строго охраняемата зона, която ще бъде оградена с бодлива тел и там няма да се допускат хора, трябва да бъде ситуирана на самата работна площадка на концесионера. Документите за учредяването й вече са в "Басейнова дирекция" - Пазарджик. Ако такава зона бъде изградена, мина на това място реално не може да има.

Проучване на ВиК Велинград какъв ефект би оказала волфрамовата мина е предоставено и на президента Румен Радев. Според заключенията на водното дружество 68,4% от питейната вода на града ще бъде замърсена с токсични и опасни вещества. При дъждове и снеготопене концентрацията на такива вещества ще нарасне значително, а при порои ще надхвърли пределно допустимите норми поради отмиване на големи количества прахообразни частици от рудата на склад. Внезапно силно замърсяване е възможно при прекъсване или отваряне на жили на подземни кухини, пълни с вода. Това е отбелязано в становището на хидрогеолога, приложено към доклада по ОВОС.

Друга опасност от мината идва заради взривните работи - могат да пресъхнат част от водоизточниците. Така ще се изгубят над 7% от дебита. Заедно със замърсяването сумарно от мината ще бъде засегната над 75% от питейната вода на града.

Отделно при взривовете може да се спукат и бетонните тръбопроводи, по които вече има пукнатини, защото са строени преди 60 г. Така в тях ще проникнат външни води. Това сега не би било опасно, тъй като качеството на тези води е сходно с това на уловените от водохващанията. Това обаче коренно ще се промени, ако започне експлоатация на мината, което ще замърси района.

Водата във Велинград - с повече уран според едни проби, в нормата според други

Завишените количества уран във Велинград са намерени при рутинна проверка още през декември миналата година. Тя е била направена от мес...

Камионите, които ще извозват рудата, също ще допринесат за замърсяването. Планира се по труднопроходимите пътища без настилка на ден да минават по 150 камиона. Така ще бъдат замърсени не само водите, но и въздухът на Велинград. Хидроинжинерите пък не могат да дадат категорично мнение, че няма да бъдат замърсени и минералните води, от които градът зависи толкова много.

Реакции

Ще направим референдум, ако бъде допуснат добивът на руда във Велинград. Това заяви Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града. Той посочи, че това ще унищожи туристическия бизнес в курорта. Възможно е над 4000 заети в туристическия бизнес да останат без работа и над 80 хотела да останат празни, тъй като никой няма да иска да почива на място, където се добива волфрам.

Златанов посочи, че в хотелите идват над 3000 туристи на ден и допълни, че броят им е спаднал драстично, когато се появи информация за наличие на уран във водата в града. В крайна сметка се доказа, че всички показания са в норма, но ние ще съдим източниците на тази информация за пропуснати ползи, заяви още той.

Концесионерът - свързан с КЦМ

Прокуратурата се самосезира за урана във водата на Велинград

Днес Районна прокуратура - Велинград се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода в района на община Вел...

Концесионерът - пловдивската фирма „Ресурс 1“, е свързана с производителя на цветни метали КЦМ. Акционери в „Ресурс 1“ са фирмите ГЕОПС, „Асена Агро” и „Минметинвест”. Един от управителите на „Минметинвест” – Розин Ангелов, е същевременно и член на Съвета на директорите на КЦМ. Друг от акционерите – „Асена Агро”, е на бизнесмена Росен Чаталбашев, който е и собственик на спа комплекс край село Огняново.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Пазарджик стана домакин на международен екологичен проект

Голямо дарение получи СБАЛПФЗ Пазарджик с помощта на общината

Местните данъци и такси вече се плащат удобно и чрез електронно банкиране в Пазарджик

Ученическо състезание за млади огнеборци се проведе в Пазарджик

Тракийският университет предлага изнесено обучение на студенти в Пазарджик

Депутат от ИТН: Училище в България си има всичко, но не и канализация. Дали?

Петър Куленски: Работим за повишаване безопасността на пътя, гражданите също трябва да положат усилия

Огнище на птичи грип във Ветрен, умъртвяват над 12 000 патици

Как става така: Приказка с имоти за соларен парк - Гинка Върбакова пак е на фокус

Кметът на Пазарджик поведе отбелязването на 3 март в града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик