Във Велико Търново изграждат Мултимедиен посетителски център

2151
Във Велико Търново изграждат Мултимедиен посетителски център
Снимка: Actualno.com

Предстои доизграждане на Мултимедийния посетителски център във Велико Търново. Проектът вече е готов и е част от Интегрирания план за градско развитие. Очаква се да бъде отворен фондът за финансиране, което ще се случи през юни.

Това заяви пред журналисти във Велико Търново заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Има подготвени и други проекти, които касаят реставрация, социализация или доизграждане на културни обекти във Велико Търново. Те се правят от общински експерти, за да има готовност при евентуалното отваряне на нови програми за финансиране.

Около 300 лв. ще струва уикенд за двама в Търново по Великден

Около 300 лв. струва уикенд за двама във Великотърновския регион за Великденските празници. Цената няма съществена промяна в сравнение ...

„Задават се още обекти към Министерство на културата и другите министерства по т.нар. Норвежка програма. Очаква се финансиране. Има доста обекти, които чакат своята социализация. Това е най-вече е в посока на създаване на нови или обновяване на вече съществуващи експозиционни площи. Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ имат нужда от сериозен ремонт и осигуряване на енергийна ефективност. Други обекти са експозициите на Археологически музей и Музей „Възраждане и учредително събрание“ с криптата под него. От години не е променяна експозиционната площ с нейната експозиционна логика. Те са на около 35 години и от тогава до днес не е правено почти нищо за тях“, посочи Карабаджаков. Предстои и доизграждане на Мултимедийния център. По думите му, има много набелязани обекти, но все още не е ясно от къде ще се вземат пари за тях, предаде Фокус.

Директорът на Дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново Нелина Църова припомни, че програмният период на Програмата БГ 08 вече изтече и предстои сключването на нов договор до 2020 година.

„Общината има готовност, като види условията да се включи веднага, защото има изготвени проекти. Сроковете не са големи, няма много време. Това е начинът, по който можем да се погрижим за нашето наследство и нашата памет“, подчерта Църова. Проектите са в различен етап на готовност. Ремонти, чрез средства от Интегрирания план за развитие, ще се правят и в сградите на Археологическия музей и музей „Възраждане и учредително събрание“. По думите на Църова, сега трябва да се търси възможност за финансиране на нови експозиции, тъй като фондът на Регионалния исторически музей разполага с много експонати, които не може да покаже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново