Зографът Диан Костов превръща детски снимки във вдъхновяваща инсталация

10945
Зографът Диан Костов превръща детски снимки във вдъхновяваща инсталация
Снимка: Диан Костов

Най-новият проект на зографа Диан Костов ни напомня, че щастието и надеждата носят истинската светлина в нашия живот. Избраното име е красноречиво - "Животът е по-силен" и в него може да се включи всеки, станал мама или татко през 2020 и 2021 г. Авторът планира да създаде няколкометрово изображение на иконата "Св. Богородица - Закрилница", а към нея ще бъдат добавени снимки на дечица, родени през двете сложни години, които всички преживяхме. Инсталацията ще украси точно преди Коледа силоз на международния път София - Видин, на 5км от околовръстното на София, малко преди Костинброд. Изображенията ще бъдат отпечатани на специален материал и монтирани върху бетона.

"Реших, че точно "Св. Богородица - Закрилница" ще използвам за арт инсталацията. Заедно с нея ще включим снимки на деца, родени през последните почти 2 години и ще направим мозайка от съкровени и скъпоценни моменти, свързани с посрещането на новия живот. Така цялата инсталация ще бъде като символ на живота и закрилата на Божията майка", казва за проекта си зографът Диан Костов.

Всички, които са станали родители, баби и дядовци, са поканени да се включат. Снимките на младия, зараждащ се живот, ще се превърнат в универсални символи на надеждата. На кадрите може да присъстват близките и родителите или да представляват малки ръчички, стъпка от краче, ехографска снимка, две малки чорапчета - креативността на мама и татко е предизвикана. Снимките могат да се изпращат на artkostov@gmail.com във възможно най-висока резолюция, за да бъде запазено качеството им при печата.


"През последната година и половина животът ни се промени много. Преминахме през страхове, разочарования, раздели. Сбогувахме се с любими хора. Нападахме се, разединявахме се при всяка удобна възможност. Имаше малко смирение, но пък много шум от всички и по всякакви въпроси", казва още Диан Костов.

Зографът и съпругата му, психотерапевтът Милена Ташкова, подариха иконата "Св. Богородица - Закрилница" миналата година на Университетската спешна болница "Пирогов" в София. Божията майка беше послание към всички лекари, медицински сестри, санитари, доброволци в страната и израз на благодарност за професионализма, куража и отговорността им.

Самата подарена икона има не по-малко интересна история - Диан Костов имаше покана да я представи в катедралата Votivkirche във Виена по време на Страстната седмица и католическия Великден, след което да я покаже сакрално в дните преди Православния Великден и през Светлата седмица в базиликата "Св. София". Пандемията осуети тези планове, но "Св. Богородица - Закрилница" продължи да пази и закриля, оставайки при тези, които най-много имат нужда от нея. Иконата беше публикувана в юлския брой на списанието за съвременно изкуство Circle Quarterly Art Review.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини