Хасково влезе в "оранжевата зона" за COVID, въвеждат допълнителни мерки

2234
Хасково влезе в "оранжевата зона" за COVID, въвеждат допълнителни мерки
Снимка: iStock

Хасковска област е вече в "оранжевата зона" по разпространение на коронавирус в страната на база 14-дневна заболяемост към 25 октомври, обявиха вчера на брифинг от здравното министерство. Там е заедно с още 7 области, в които заболяемостта е от 60 до 119.9 на 100 000 население. Досега Хасковско беше в "жълтата зона", където в момента са само две области – Видин и Добрич със заболяемост между 20 и 59.9 на 100 000 души.

Това доведе до допълнителни мерки в областта, разпоредени след заседание на местния кризисен щаб - това обяви председателят му - областният управител д-р Стефка Здравкова след заседание на 29 октомври. Мерките ще са валидни за цялата област в периода от 02 ноември до 30 ноември 2020 г.

Изписаха жената с коронавирус, която роди здраве бебе в Хасково

Жената с COVID-19, която роди здраво бебе в АГ-отделението на МБАЛ-Хасково, бе изписана с новороденото момиченце днес следобед. Това съ...

Те са:

1. Преустановява се провеждането на групови и семейни мероприятия над 30 човека.

2. Преустановяване на посещенията в пенсионерски клубове и клубове за хора с увреждания.

Областният управител коментира още, че след проведеното заседание на щаба през миналата седмица, в което се взе решение във всяка болница в областта да бъде въведен 24-часов телефон, който дава информация за свободните легла, координацията между отделните болници в областта и Спешна помощ е подобрено.

В същото време в МБАЛ-Хасково разкриват допълнителни 12-15 легла за пациенти с коронавирус. В момента в лечебното заведение са настанени 49 заразени с COVID-19 при капацитет 50 легла.

Лекар с коронавирус почина в Хасково

Двама, заразени с коронавирус, са починали в Хасково, съобщават от областния кризисен щаб, цитирани от Haskovo.info. 63-годишна лекарк...

Директорът на болницата д-р Георги Гелов обясни, че се подготвят нови кислородни инсталации нови, които са изцяло оборудвани, защото настанените пациенти са в средно към тежко състояние

Въпреки че засега има лекари и медицински сестри, които се грижат за болните, те вече са на предела на силите си. Д-р Гелов поясни, че нарастването на броя на пациентите изисква и допълнителен персонал.На апела за помощ към младите лекари и студенти обаче засега се е отзовала само една лаборантка.

Каква е ситуацията в Хасковска област днес, 30 октомври?

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 54 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, двама са починали и четирима излекувани, съобщават от местното РЗИ.

Заместник-кметът на Хасково е с положителна проба за COVID-19

Заместник-кметът на Хасково Динко Тенев е дал положителна проба за коронавирус. Още двама служители са проявили симптоми на заболяванет...

Разпределението по общини на лицата е: Хасково – 21; Димитровград – 15; Харманли – 8; Свиленград – 6; Симеоновград - 1; Ивайловград – 2; Стамболово – 1.

Починали са: мъж на 71 години от община Хасково, който е постъпил в МБАЛ-Хасково на 24 октомври и е диагностициран на 26-ти. Мъжът е имал хронично белодробно, сърдечно заболяване и диабет и е починал на 28 октомври. Вторият починал е мъж на 85 години от община Хасково. Той е диагностициран на 28 октомври и починал същия ден в лечебно заведение извън областта. Мъжът е имал хронично белодробно и сърдечно заболяване.

Сред установените положителни лица за последните 24 часа са ученик от 7 клас и педагогически съветник от Първо Основно Училище "Иван Вазов", гр.Свиленград. Там епидемиологичното проучване продължава.

Положителен е и учител от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ град Хасково. След проведено епидемиологично проучване под карантина ще бъдат поставени три класа – 10 А, 10 Б и 10 В клас. Сред установените с положителен тест са и лекар от МБАЛ-Хасково и лаборант от Хасково.

Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени в област Хасково към момента, са 653. Общо хоспитализираните лица са 77. В МБАЛ-Хасково са настанени 51. В МБАЛ-Свиленград са настанени 14. В МБАЛ-Димитровград са настанени 5. В Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково са настанени 3. В лечебни заведения извън областта се лекуват 4. На домашно лечение са 256 човека, починали са 41, а напълно излекувани са 278 човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

BILLA отвори нов магазин в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com