Иво Димов: Над 4000 домакинства в Димитровград ще получат финансиране за еко отопление

11580
Иво Димов: Над 4000 домакинства в Димитровград ще получат финансиране за еко отопление
Снимка: община Димитровград

Иво Димов е кмет на община Димитровград от 2011 г. Бил е депутат в 41-то Народно събрание, председател на ОбС – Димитровград. Към настоящия момент е зам.-председател на УС на НСОРБ. По образование е магистър по „Бизнес администрация“ и бакалавър по „Маркетинг“ от Пловдивския университет.

Г-н Димов, стартирахте проучване за качеството на живот и изграждане на инвестиционен профил на общината. Това логична стъпка след доклада за бизнес средата, изготвен от "Тракия тех" ли е, или двете инициативи са независими една от друга? 

Община Димитровград е последователна в своите цели, като те не се формулират само с направеното или с това, което предстои. Втори мандат вече се опитваме да върнем Димитровград отново на икономиеската карта на България, защото той е бил създаден като икономически център. Разбира се, с помощта на "Тракия тех", направихме един обстоен анализ за предимствата на града като инвестиционна дестинация. И логичната следваща стъпка е едно проучване, което да даде възможност на хората да сравнят предимствата на града ни с други места, да преценят условията на живот тук, ако решат да останат да живеят и работят. А проектът, който изпълняваме заедно с "Тракия тех", е дългосрочен. 

Какви са очакванията Ви за резултатите от това социологическо проучване? 

Да видим в кои насоки имаме още да работим и тази обективна оценка да бъде представена на потенциални инвеститори и на хора, които имат желание да се трудят и живеят в града ни - едно изключително зелено и спокойно място, с много предимства в сравнение с големите градове. Всичко това обаче остава видимо само за хората, които живеят тук. Нашата идея е да сравним тези предимства с други градове.

В доклада на "Тракия тех" има ли ярки тенденции, които се открояват за индустриалното бъдеще на района? 

Тепърва ще установим какви точно тенденции се открояват. Факт е, че в последните няколко години редица водещи компании предпочетоха да инвестират и разкрият производства на територията на община Димитровград. Това се дължи на географското положение на града ни, на добрата инфраструктура, която години наред се опитваме да създадем. Магистрала "Марица" беше катализатор на всичко, което се случва, защото за всеки инвеститор особено важна е добрата пътна инфраструктура. И не на последно място, желанието на мен и екипа ми и партньорството, което оказваме на инвеститорите в своевременно решаване на проблемите. Всичко това се надявам да излезе като резултат от доклада и анализа, с помощта на една социологическа агенция, която години наред се занимава с тази дейност. 

Кои проекти успяхте да финализирате тази година, освен центъра на града и зеленчуковия пазар, който е пред довършване?

Приключихме няколко големи инфраструктурни проекта по Оперативна програма "Региони в растеж". В образователната инфраструктура реализирахме ремонти на шестте училища, които са в централна градска част. Смея да твърдя, че подобни училища трудно могат да се видят и имаме всички условия за качествено образование. С 6 млн. лв., инвестирани в тях, ние подобрихме училищните дворове, оборудването и обзавеждането им. Много беше важно да обновим централната градска част - също много мащабен проект за над 5 млн. лв. Димитровград като архитектура и градоустройство е изключително уникален. Тези колонади в центъра до голяма степен се доближават до архитектурата в Болоня, Виена, центърът на София също е в такъв стил. Говоря за колонадата под Министерски съвет и ЦУМ. Работим и по проекта, който споменахте - за реконструкция и рехабилитация на зеленчуковия пазар. Той беше в изключително нелицеприятен вид. Надявам се до края на годината да приключим този проект и текущите - за рехабилитация на основните булеварди и улици и други по-малки проекти. 

Кметът Иво Димов със своя екип

Изпълнявате и няколко екологични проекта, те на какъв етап са?

Единият е за подобряване качеството на околната среда, който изпълняваме с няколко колеги. Редица градове попаднаха под мониторинг заради замърсяване с фини прахови частици. Над 80% от него се дължи на горенето на въщлища и дърва. Ние сме единственият необластен град, който попада в обхвата на програмата. Заедно с други 6 областни града нашата програма ще бъде финансирана. След като се отвори процедурата от Управляващия орган на МОСВ, ще бъдат финансирани точно тези домакинства, които в момента използват гориво, замърсяващо околната среда. Надявам се, от следващата година, изпълнявайки мерките за намаляване на вредните емисии, да инвестираме около 8 млн. лв. и над 4000 домакинства да получат безвъзмездно финансиране. Програмата е в съвсем начален етап. Първо трябва да бъде одобрена фирма по ЗОП, която ще извърши техническа помощ, ще направи обследване на съответните семейства. Като приключи подготовката те ще могат да въведат алтернативно отопление като газ, пелети, електричество, което до голяма степен ще подобри качеството на атмосферния въздух до 2020 г.

Имате проект и за качеството на питейната вода?

Да, проектът е с наименование "AQUA-LITY" и ще даде възможност постоянно да наблюдаваме параметрите и качеството на водата, с монтирани инсталации и датчици, което е огромно предимство според мен и подчертава желанието ни жителите на общината да получават качествени услуги. Тепърва по него предстоят конкретни дейности, процедурата е в ход на възлагане. 

Готвите промяна в наредбата за стимулиране на спортните клубове, защо?

Две наредби ще бъдат променени. Едната е за финансиране на даровитите деца - с цел да се прецизират текстовете. Ние отделяме всяка година една немалка сума - 50 000 лв., за да развиват подрастващите своите способности и талант. Около половината от тях се дават във формата на награди, а около 300 деца получават стипендии с различно финансово изражение. Другата наредба я променяме с цел по-целесъобразно разходване на публичните средства от спортните клубове. Там ще въведем нова методика на отчитане на средствата, с които се подпомагат клубовете. В момента изразходването им става с план-сметки, в които клубовете посочват колко състезатели ще пътуват, пътните, дневните и всички разходи, които общината финансира. Само, че впоследствие нямаме обратна информация за разходването на тези средства. Тоест, дали този разход е оправдан. Сега ще искаме разходооправдателни документи.

Преди дни Министерски съвет отпусна на АПИ средства за кръгово кръстовище между Димитровград и Хасково, най-вече заради японския инвесттор "Язаки България". С какво ще допринесе то? 

Това е една драма, която според мен продължи повече, отколкото е необходимо. Последните година и половина водихме много разговори с Министерството на икономиката и с Агенция "Пътна инфраструктура" за този проект. Пътят между Хасково и Димитровград е изключително натоварен. Той е част от републиканската пътна инфраструктура и понеже в този район, около така обособилата се индустриална зона, трафикът е доста сериозен, там беше изключително належащо да се изгради кръгово движение. То трябва да даде възможност за вход и изход на многото транспортни средства, които я обслужват. Институциите обаче трябваше да решат как да се финансира този проект. И тъй като това предприятие е инвеститор клас А, Министерството на икономиката е задължено по Закона за насърчаване на инвестициите да направи всичко необходимо. Така, средствата бяха отпуснати с решение на МС. Има избран изпълнител още миналата година. Най-вероятно това пътно съоръжение ще бъде изградено напролет. Само да отбележа, че всеки ден 70-80 автобуса влизат и излизат през този участък, който е потенциално опасен и през последните години има много сериозни пътно-транспортни произшествия, включително с фатален край. 

Всъщност колко предприятия са ситуирани там и колко хора пътуват? 

Само в едно от тях - "Язаки България" работят над 2000 човека. Миналия септември компанията стартира с 800 работника и тенденцията е до края на тази година заетите да станат над 2500 човека. Предстои януари месец да отвори врати другото голямо предприятие - "Са-ба" (Турция), което също работи в сферата на автомобилостроенето и произвежда фарове, мигачи и др. за водещи компании. Участъкът е наистина много натоварен, а през летния сезон, когато румънските туристи се насочат към съседна Гърция, трафикът е просто ужасен. 

Димитровград е замислен като индустриален град преди 70 години, а имате ли амбиции в туризма?

Ние работим по всички направления, включително и за развитието на туризма. Неслучайно, чрез проекта "Атриум" Димитровград е един от културните маршрути към Съвета на Европа заедно със София. Историята на града и начина, по който е направен - с бригадирското движение и непонятното за съвремието ни виждане за безвъзмезден труд, е един огромен плюс, свързан с епоха, която ще е от голям интерес за много хора. В тази насока Димитровград, който е най-младият град в Европа, тепърва ще се развива. Тук отварям скоба, за да кажа, че на наша територия има уникални места, които са хилядолетни. Едно от тях е светилището на нимфите и Афродита - единственият запазен нимфеум в България. Община Димитровград отделя всяка година средства заедно с колегите от София, които проучват терена. Миналата година намерихме доста уникални неща. Така, че има какво да се види при нас и от съвсем близко минало, и от хиляди години назад.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com