Кметът на Ивайловград: Изключително внимателни сме към уязвимата част от населението

10285
Кметът на Ивайловград: Изключително внимателни сме към уязвимата част от населението
Снимка: община Ивайловград

Диана Овчарова е кмет на община Ивайловград два мандата. В момента там се изпълняват проекти на обща стойност 5,5 млн. лева по ОП „Региони в растеж“. Подготвени са и нови проекти, с които местната управа ще кандидатства пред Програмата за развитие на селските райони. Голямото изпитание за общината е да обнови изцяло амортизираната водопроводна мрежа, за да осигури на населението си качествена питейна вода. С Диана Овчарова разговаря кореспондентът на Actualno.com Анита Чолакова.

Г-жо Овчарова, от 4 години насам нямате върната или съборена обществена поръчка, а сте възложили обекти за милиони. На какво се дължи това?

Причината за това е единствено и само фактът, че оглеждаме нещата изключително професионално още преди входиране на документите към Агенцията за обществени поръчки. Документите се преглеждат от всички служители, които имат отношение към съответната дейност, която предстои да се възложи. Всеки дава своето предложение и становище, прави се много обстоен процес на анализ преди обявяването на самата процедура и дооглеждане на всички възможни детайли, в които може да се получи проблем. Разбира се, и професионализъм от екипа юристи, които също преглеждат документацията преди обявяването и през целия ход на процедурите.

Справката показва, че не сте били обект на атака от кухи фирми, които спират поръчките на Ваши колеги в цялата страна за много дълъг период. Не са ли атрактивни вашите строителни обекти?

Аз мисля, че са достатъчно атрактивни - санират се обществени сгради, административни сгради. Изграждат се центрове. Може би е някакво благословение на съдбата, че сме опазени към настоящия момент от точно такива кухи фирми, които спират обществени поръчки. Това е изключителен проблем при колегите. Виждам го и знам как проекти за милиони могат да бъдат блокирани. На нас това ни се случи в началото на първия ми мандат, когато за малко да се провали чрез такива фирми обществената поръчка за обновяването на антична вила "Армира", която всъщност се превърна в емблемата на културния туризъм не само на Ивайловград, а и на цяла България. Преживяхме го този акт и се радвам, че сме далеч от него за момента.

За колко време го блокираха?

Министър на образованието обеща нов автобус за учениците в Ивайловград

Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова посрещна министъра на образованието, който обеща, че в следващите няколко дни ще осигури но...

Почти за година бяхме в риск да изпаднем извън възможността да приключим успешно проекта - точно от такива фирми, които нямаха никакъв опит в реконструкцията, реновацията, анастилозата (възстановяване на колони – б.р.), а това са сериозни технологии по възстановяването на обекти от национално значение.

Към днешна дата имате ли обяснение защо се случва това?

За себе си да, но не бих искала да изпадам в дребнотемие.

В момента по кои проекти работите?

Изпълняваме проекти на стойност близо 5,5 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), по която Ивайловград работи заедно с още 28 общини в България. Едновременно с приключването на тези 18 проекта, свързани със строителство на обществени и административни сгради, провеждаме енергийно обследване, изработваме технически паспорти на още 6 блока, за да можем да се включим във втората част на ОПРР. Паралелно с всичко това реализираме два проекта по Оперативна програма "Наука и интелигентен растеж". Днес на заседание на Общинския съвет предстои да бъдат обсъдени три проектни предложения за участие в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), свързани с градското и селските училища, изграждане на спортни обекти и съоръжения в тях, закрити спортни зали и открити спортни площадки, за обзавеждане и оборудване в кабинетите. През миналата седмица входирахме проектно предложение по ПРСР за асфалтиране на улици, под които сме подменили водопроводите. Реализираме четвърти поред хранителен водопровод, които многократно аварираха и оставяха Ивайловград без вода. Благодарение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството успяхме да извървим процедура по възлагане на обществена поръчка. Имаме избрани изпълнители. Смятам, че с още един водопровод ще приключим ремонтите на основните водопроводи, които довеждат питейната вода до жителите на общината.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: ОУП решава най-важния проблем – коя зона за какво е предназначена

Диана Овчарова е родена на 12 юли 1969 година в Ивайловград. Завършва висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски”. В период...

Средата на годината е, как върви изпълнението на бюджета досега?

Нямаме неизпълнение на планираните приходи. В две от перата - най-сериозно в концесиите, имаме преизпълнение над 80% още в първото тримесечие на годината. Имаме преизпълнение и при събирането на наеми за общински земи. За всички останали се движим по план.

Със средства от капиталовата програма в кои обекти инвестирате?

Основно съфинансираме обекти, изпълнявани по оперативната програма. И, разбира се, в проектиране на улици и обществени сгради.

Кои проблеми се очертават като най-сериозно изпитание до края на сегашния Ви мандат?

Съюзът на българските журналисти със специална награда за община Ивайловград

  Историческият музей в Ивайловград получи специално отличие от Съюза на българските журналисти. Поводът бе изложбата по случай 8...

Ако успеем да се преборим със сериозния проблем - цялостна подмяна на амортизираната и остаряла водопроводна мрежа, това ще е най-голямото постижение в рамките на тази година. Това е задачата, която съм си поставила. Едновременно с това следва да отчета, че наред със строителството на сгради, водопроводи и асфалтиране на пътища, от една седмица реализираме проект, свързан с предприемачество.

За какво става въпрос?

Това е проект, който ще осигури топла храна за всяко от населените места в общината. Топлата храна ще стига по домовете на хора, които имат нужда, не само социално слаби, но и възрастни хора – самотни, останали без грижа. Предвиждаме ремонт на една от базите ни, закупуване на модерно кухненско оборудване, чрез което да успеем с малък разход на време и енергия да подготвим храна за най-нуждаещите се хора. Повече от 23-ма души ще бъдат наети в тази програма. Това е всъщност третото общинско предприятие, което смятаме да реализираме от началото на мандата. Ще храним около 300 души по този начин. Бих искала да добавя, че като територия община Ивайловград е в челните позиции в България, в десятката - с 870 кв. км площ и с 51 населени места. Вярно, че в някои села са останали да живеят малко хора, но дори и до един човек да се наложи, ще му занесем топла храна. Така, че наред със строителната програма, сме изключително внимателни към уязвимата част от нашето население, осигуряваме и възможност за реализация на ангажирани в тази дейност.

Какви интересни събития предстоят за града?

Организираме един международен фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“, който се превърна в емблема и марка на Ивайловград. Той стартира от началото на септември. Идват хора от няколко страни - България, Гърция, Турция, Франция, Полша, Унгария. Мащабите на събитието на много големи и организацията е в ход в момента. Приключихме с майските културни тържества, с празниците на община Ивайловград. През летните месеци даваме възможност на Дневния център на деца с увреждания, на Игровия център, на Детския комплекс да реализират своите разнообразни културни програми. Така, че сега се подготвя седмото международно кулинарно изложение. То има състезателен характер. Изключително атрактивно е. Всеки хвали своите празници, но аз казвам, че това е изключително топло и мило събитие не само за гостите, които се увеличават с всяка изминала година, но и с много позитивно отношение от страна на местната общност. Срещайки се с хората в дните на фестивала, се поздравяваме с "Честит празник". Целият град е излязъл и се включва в това събитие. Също и от селата. Всички с удоволствие участват, защото виждат, че по този начин помагат на града ни да стане разпознаваем, да стане атрактивен и да посрещне гости от много страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Политическа криза или добре подготвен сценарий: Любомир Аламанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Застрашени ли са парите ни от политическата криза: Левон Хампарцумян в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Калин Илиев: Падението на родната политика е световен феномен (ВИДЕО)

Лилия Старева: Българската сватба е низ от вълшебства и всяко мънисто в нея е важно

Радев трудно скри усмивката си: Радослав Бимбалов за върнатия втори мандат (ВИДЕО)

Партиен служебен кабинет може да повлияе на изборните резултати: Социологът Евелина Славкова (ВИДЕО)

Може ли да останем без служебен премиер: Говори доц. Борислав Цеков (ВИДЕО)

Новият законопроект за еврото: Обяснява икономистът Михаил Кръстев (ВИДЕО)

Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Женски триумф на 28-ия София Филм Фест: Говори членът на журито Зорница София (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю