Открито заседание за качеството на водата в Хасково

1575
Открито заседание за качеството на водата в Хасково
Снимка: ГЕРБ

Народните представители от ПП ГЕРБ Делян Добрев и Евгения Ангелова участваха в заседание на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите в 44-тото Народно събрание.

Заседанието в Хасково бе водено от председателя на комисията Георги Колев. Той бе категоричен, че до сега не е правен компромис с качеството на питейната вода в Хасково и няма да бъде направен такъв.

Д-р Ангел Кунчев: За Хасково трябва да се търси нов водоизточник

За Хасково трябва да се търси радикално решаване на проблема с търсене на нови водоизточници или докарване на вода от друго място. Тов...

Управителят на ВиК Хасково е поискал разрешение от Министерството на здравеопазването да бъдат източени и изследвани 14 –те затворени кладенеца на Хасково.

„Трябва да се направят повторни проби, защото само в три от общо 14 кладенеца в зона Болярово са открити отклонения“, съобщи Делян Добрев. Той подчерта, че предложението за разрешаване на проблема с водоподаването на Хасково, правенето на нови сондажи и изграждането на нов водопровод е предложено от експертите от ВиК. Затова и правителството „Борисов 3“ е реагирало бързо и е отпуснало необходимите близо 2 милиона лева за справяне с кризата.

В заседанието участваха представители на всички институции, имащи отношение към проблема с питейната вода и наличието на уран и повишена алфа-активност, установени в региона.

Докладвано бе, че към момента е регистрирано завишено съдържание на уран в водата на димитровградското село Върбица, където РЗИ са издали предписание за ограничаване на водоползването за питейни нужди. „Констатирана е и повишена алфа-активност в още пет села от община Димитровград -Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово и там ще се ограничи използването на водата за пиене и готвене до изчисляване на индикативната доза“, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той подчерта, че най важно е да се открият причините за тези отклонения, защото през периода 2012 – 2015 година са правени изследвания и общата индикативна доза тогава показва, че няма отклонения от качеството на водата.

Откриха завишени нива на "естествен уран" във ВиК мрежата на село Върбица

Откриха завишени нива на "естествен уран" в питейната вода в община Димитровград, в мрежата на село Върбица, съобщи областната админист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com