В Хасково отбелязват празника на града

2153
В Хасково отбелязват празника на града

Хасково отбелязва своя градски празник заедно с църковния празник Рождество на Светата Богородица. Градът стана известен в света с изградената най-висока статуя на Света Богородица, която влезе в книгата на рекордите "Гинес" през 2004 година с внушителните си размери - височина 32,8 метра, дължина на статуята 15 метра и тегло 80 тона. Отдаването на почит е засвидетелствано още през Възраждането, когато в 1837 г. е изградена с общи средства и труд на хората първата църква "Света Богородица" - станала люлка на първото училище и читалище в града.

По традиция празникът започва с тържествена литургия в църквата. После литийното шествие ще се отправи към Драматичния театър "Иван Димов", където ще има церемония по удостояването на почетни граждани на Хасково, предаде БНР.

РЗИ забрани да се пие водата от седем чешми в Хасково

РЗИ издаде предписание, с което забранява употребата за питейни нужди на водата от седем чешми в Хасково заради нарушени микробиологичн...

През целия ден следва парад на ретроавтомобили, състезание по тенис на корт, откриване на нови музейни експозиции, изложби, детски театър, концерти на известни хасковски музиканти и певци и представление на Старозагорската опера. Тържествата ще завършат със "100-те каба гайди" и Валя Балканска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com