Засега не е установен уран във водата в Хасково, но забраната остава

1327
Засега не е установен уран във водата в Хасково, но забраната остава
Снимка: БГНЕС

В момента не установяваме уран никъде във водопроводната система в Хасково. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Кунчев представи доклада на междуведомствената работна група пред Временната комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите.

„Хората да имат увереност, че когато сме разпоредили някакви мерки, те са ефективни и там, където водата е разрешена за пиене, няма никакви вредности за здравето им. Там, където сме препоръчали да не се използва за пиене, значи имаме нужда от малко повече време, за да изясним ситуацията. Точно такова е положението в момента в Хасково. Там проблемите с урана са преодолени след спирането на тези кладенци, които имаха завишени количества. В момента не установяваме уран никъде във водопроводната система в Хасково“, категоричен бе Кунчев.

Отпускат 2 млн. лв. за водоснабдяването в Хасково

На днешното заседание на МС се взе решение да бъдат отпуснати близо 2 млн. лв. на община Хасково за решаване на проблема с водоснабдява...

Той поясни, че за алфа активността е необходимо още малко време, за да могат специалистите да кажат да, това ниво е безвредно и пускаме водата или не, не е безвредно и търсим други начини, предаде БГНЕС. Вероятно след днешното решение на МС за опускане на 2 млн. лв. проблемът ще бъде решен и в по-дългосрочен план, предрече здравният инспектор.

Ангел Кунчев коментира, че водите в Хасковския регион са имали отклонения в миналото по тези показатели. Трябва да се установи от къде идва тази алфа активност, защото има различни варианти. Докато не сме 100% сигурни, че водата е безопасна няма да я разрешим за питейни нужди, коментира той.

Според Кунчев ситуацията е идентична във Велинградуран вече няма, има само в един малък водоизточник, който е спрян и не се ползва. Водата във Велинград отговаря на всички изисквания и може да се ползва без ограничения, увери здравният инспектор.

На въпрос къде още има проблеми, Кунчев заяви, че „проблеми с питейната вода има много и на много места. Те не са еднакви през цялата година. Най-често срещаме проблеми са свързани с нитрати в равнини райони, където земеделието е интензивно и се тори много обилно. Има други отделни отклонения и при желязо, манган, флуор. Когато имаме информация на базата на нашите анализи или получим информация от другите ведомства, които извършват измервания, взимаме всички мерки. Понякога дори малко пресилено, но за да бъдем сигурни, че е защитено здравето на хората“, призна още Ангел Кунчев.

1000 души ежедневно получават безплатен топъл обяд в Хасково

1000 души получават ежедневно топъл обяд безплатно в община Хасково, каза на пресконференция днес заместник-кметът на Хасково Милена Тр...

От своя страна министърът на околната среда и водите Нено Димов, пък заяви, че 2 млн. лв., отпуснати днес не водят до дълготрайно решение на проблема. Дълготрайното решение трябва да се намери. Сега имаме спешен въпрос, каза той и допълни – „ще бъдат направени няколко нови сондажа, които ще допълнят необходимото количество вода от сондажите, които в момента са спрени, а дългосрочното решение, ще се търси тепърва“.

Димов обясни, че пробите в БАН трябва да бъдат направени, които трябва да дадат окончателно яснота дали показателите за алфа активността, които има в момента и позволяват водата да бъде използвана за всичко, тоест и за пиене. За Велинград той увери, че няма проблеми и там пробите са в нормите. Когато има отклонения трябва да се правят по-често проби и това безспорно ще бъде правено, заяви още Нено Димов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изтъкна, че по-важно е към момента сигурност на жителите на Хасково и околните села за качеството на питейната вода. „Към момента има 14 спрени кладенци. Това, което стана ясно, е че от тях към момента не се черпи вода. Това ни поставя и пред обективната невъзможност да осигурим нормалните водни количества за населението на града. При нужди от около 540 литра в секунда, 140 имаме към момента дефицит. С днешното решение на Министерски съвет, така наречените здрави водни тела, които не са с превишение над допустимите стойности ще дублират осем кладенци“, поясни Нанков. Той изтъкна, че ще се започне и един по-сериозен мониторинг не само на тема уран и алфа активност, но и на тема всички възможни видове замърсители – тежки метали.

Нанков увери, че мерките, които ще се изработят ще гарантират в дългосрочен план качественото водоснабдяване в Хасково. „За нас е важно да гарантираме здравето на гражданите. Въпреки че е ресурсоемко трябва да сгъстим периода на мониторингите по различните показатели на водата. За Хасково стана ясно, че причините се крият в годините назад и уранодобива“, заяви още регионалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com