15 съвета за по-силна имунна система

6817
15 съвета за по-силна имунна система
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В сезона на вирусите и особено по време на пандемията, свързана с разпространението на Ковид-19 въпросът как да повишим имунитета си излиза на преден план.

Трескаво се нахвърляме на различни добавки, без да сме запознати подходящи ли са за нашите индивидуални хранителни навици, хронични болести, как се съчетават и как си взаимодействат и имаме ли недоимък на съответните витамини и елементи в организма си. Това може да се окаже в ущърб на имунната система и здравето ни вместо да ги подпомогне.

Не отричаме употребата на добавки, но тя трябва да бъде предприета след консултация с лекар и извършени изследвания. Дотогава може да разчитате на нашите 15 съвета за по-силна имунна система.

Хората с тази кръвна група са с железен имунитет

1. Спортувайте за здраве. Регулярните и умерени физически упражнения са най-краткият и приятен път към поддържане на тялото и имунната система в добра форма. Не е необходимо да е натоварващо или продължително, достатъчно е да е на чист въздух, а не в запрашена зала. Бързо ходене, разходка в парка или планината, танци, плуване, каране на колело или ски – приятно, полезно, укрепващо сърдечно-съдовата система и отплащащо се с повишен имунитет.

2. Консумирайте пресни плодове и зеленчуци, като се стремите да предпочитате екологично чистите и богатите на витамин С.

3. Откраднете английската традиция, свързана с консумацията на чай. Богат на билки, витамини и полезни вещества, топъл и ароматен, той е идеално решение за добро здраве и силна имунна система.

4. Запознайте се с джинджифила. Добавен към чая ви той се превръща в страж на имунната ви система, активирайки я.

5. Смейте се. Смехът подобрява дишането, успокоява емоциите и ви зарежда с добро настроение – източник на отличен имунитет.

6. Спете достатъчно, в удобно легло и проветрена стая дори през зимата. Добрият сън от 6-8 часа подпомага борбата с вируси и инфекции, поддържа органите и системите в кондиция и подсилва имунната система.

7. Намалете стреса. Не се гневете за несъществени неща и не реагирайте остро на всеки проблем. Кортизолът, хормон на стреса, е ваш враг, потискащ имунната функция. Спокойствието, щастието и усмивката са трите най-силни оръжия на добрия имунитет.

8. Ограничете тютюнопушенето и употребата на твърд алкохол, тъй като увреждат специфичните клетки на имунната система. Заменете ги с чаша висококачествено червено вино, богато на антиоксиданти.

9. Подправяйте щедро ястията. Черен пипер, чесън, куркума – все продукти от кухненския рафт, които се борят с инфекциите и укрепват имунната система.

10. Заменете едно от дневните си хранения с шепа ядки. Всички те са особено полезни за здравето, а що се отнася до повишаване на имунитета първенци са бадемите, съдържащи важните за него витамини С и Е.

11. Избирайте мазни риби – тон, сьомга. Богати на омега-3 мастни киселини, те имат противовъзпалително и укрепващо здравето действие.

Катя от "Ритон" сподели уникална рецепта за силен имунитет

12. Поддържайте нормално и здравословно тегло. Наднорменото, съчетано с нездравословни навици, влияе на имунната система в негативна посока.

13. Избягвайте небалансираните и екстремни диети или гладуването в периоди на вирусни инфекции и през студените месеци, тъй като сриват имунитета и повишават риска от заболявания.

14. Приемайте пробиотици. Те доказано регулират имунния отговор и се борят с възпаленията.

15. И накрая, но не на последно място – правете любов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com