5 любопитни ползи за здравето от какаото

6623
5 любопитни ползи за здравето от какаото
Снимка: iStock/Guliver

Какаото е много познато на всеки от нас – използваме го в сладкиши, правим си  чаша горещо какао в зимните дни и най-вече – похапваме го под формата на така любимия ни шоколад. Интересно е, че какаото – в естествения му вид – е изключително здравословно и полезно за организма. Същото може да важи и за шоколада – но само и единствено за такъв с поне 70% съдържание на какао. Независимо как решите да го консумирате, какаото остава една от най-здравословните суперхрани на планетата. Затова сега ще Ви запознаем с най-любопитните му ползи:

  • Мощен Антиоксидант

Ще започнем, като Ви запознаем с едно най-важните свойства на какаото – именно това, че то съдържа множество антиоксиданти. Те са изключително полезни за здравето и се борят с токсините и другите вредни вещества в организма. Те могат да помогнат за предотвратяване на рак, подобряват функционирането на сърдечно-съдовата система, кръвообращението и еластичността на артериите.

А по-любопитното е, че какаото е изключително богато на антиоксиданти. Зеленият чай, който също се смята за мощен антиоксидант, съдържа 3 пъти по-малко от тези елементи, в сравнение с какаото. И в допълнение на това, какаото е богато на калций, магнезий, цинк и мед.

  • Помага Да Се Справите с Наднорменото Тегло

Звучи изненадващо, но редовната консумация на какао – в естествения му вид – може да помогне да свалите някой-друг излишен килограм. Важи дори и за горещото какао, които всички така обичаме. Но е важно да не добавяте прекомерни количества захар, дори не е препоръчително изобщо да има такива. Може да се насочите към естествени посладители, като стевия, или пък кленов сироп.

За това са виновни най-вече полифенолите, които са част от съдържанието на какаото. Те задействат метаболизма на мускулите, особено при редовен спорт или упражненията. Именно това дава възможност за изгаряне на мазнини и изграждане на по-голяма мускулна маса. Органичното какао също е част и от био-състава на напитката ChocoLite. Тя събира множество положителни отзиви, като някои от тях дори идват и от родни знаменитости. Целта на формулата ѝ е да подпомогне по-бързото горене на мазнини, както и влизането във форма.

  • Прави Кожата По–Красива и Сияйна

Какаото също съдържа и специални флаваноли, които засилват кръвообращението и повишават концентрацията на кислород в кожата. Това води до подобряване на хидратацията на кожата (кожата става по-мека), плътността и еластичността.

Освен това, какаото може да помогне и при защитата от UV-лъчи, идващи от слънцето.

Затова препоръчваме да консумирате какао и през лятото – така ще предпазите кожата от силните слънчеви лъчи и ще поддържате кожата мека и младолика.

  • Кара Ви да се чувствате По-Щастливи и Енергични

Неслучайно похапването на шоколад обикновено ви прави по-щастливи. Може би си мислите, че това е дело на захарта – но всъщност не е точно така. Какаото съдържа съединения, които могат да подобрят настроението и да ви накарат да се чувствате по-щастливи и енергични. Ето как какаото Ви прави по-щастливи, бодри и енергични:

✔     Подпомага доброто настроение, като освобождава успокояващи невротрансмитери (например, серотин);

✔     Намалява симптомите на тъга и негативни емоции, както и риска от депресия;

✔     Благоприятства либидото;

✔     Поддържа тялото Ви тонизирано, без да се чувствате изморени.

✔     Добър източник на естествени Фибри.

Вероятността да не приемате достатъчно фибри, особено ако не следвате специален хранителен режим, е огромна.

Това може да се превърне в проблем, тъй като фибрите не само ви помагат да се чувствате по-пълноценно, но са необходими и за правилното храносмилане и перисталтика. движения на червата и правилно храносмилателно функциониране. В комбинация с други естествени елементи, съдържащи фибри – като екстракти от елда, грах и овесени ядки, какаото дава приятния вкус на био-напитката за контрол на апетита ChocoLite.

Какаото е Здравословно, Стига Да е Естествено!

Когато искате да консумирате какао, поради здравословните му ползи, е най-важно да изберете естественото такова – дори и за предпочитане от органичен произход. Направете си чия пудинг или чаша топло какао, но без да добавяте захар. Фокусирайте се върху спорта и здравословния начин на живот!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com